Po zaprtju slovenjgraškega Adienta v iskanje investitorjev

Jasmina Detela
23.03.2021 20:20
Kot je dejal gospodarski minister Počivalšek, imajo že kar nekaj interesentov za nadaljevanje proizvodnje na lokaciji podjetja, koga, ni povedal
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo krizni sestanek dal rezultate? 
Sašo Bizjak

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj sta se danes popoldne na slovenjgraški mestni občini preko video povezave pogovarjala s predstavniki podjetja Adient, med drugim s tehničnim direktorjem za Evropo Matthiasom Grossom, ki je prejšnji teden prenesel namero lastnika, ameriške multinacionalke, da do konca leta zaprejo tovarno v Slovenj Gradcu in bo brez dela ostalo vseh 430 ljudi.

Govorili so o možnostih za podjetje in morebitnih rešitvah za zaposlene. Kot sta poudarila, bodo naredili vse, da najdejo potencialne investitorje, in še povedala, da imajo tudi že nekaj interesentov za nadaljevanje proizvodnje na tej lokaciji.

Adientu država doslej pomagala s štirimi milijoni evrov

Počivalšek je med drugim dejal, da je država temu podjetju v zadnjih dvajsetih letih pomagala s štirimi milijoni evrov, zdaj pa so se seznanili z njihovimi načrti v zvezi z dokončno prekinitvijo proizvodnje v Slovenj Gradcu. "Pogovarjali smo se o možnostih, kako lahko situacijo rešimo. Na temelju zakona o investicijah in zakona o skladnem regionalnem razvoju bomo naredili vse, da najdemo nove investitorje, ki jih ta lokacija zanima. Še posebno verjamem, da bo to lahko narediti, ker gre tukaj za usposobljeno delovno silo. Imamo tudi že nekaj interesentov za nadaljevanje proizvodnje." Kdo konkretno so to, gospodarski minister ne razkriva, je pa dejal, da gre za resne interesente.

Tudi Cigler Kralj je izpostavil, da je vlada odločena storiti vse, kar je mogoče, da se ohrani čim več delovnih mest. Prvo sporočilo lastnikom tovarne je bilo, da so odprti za vse možnosti, toda odločitev o prenehanju proizvodnje na lokaciji v Slovenj Gradcu je dokončna. "Sem vseeno optimist, ker vem, da bomo s skupno akcijo proaktivno pomagali zaposlenim. Že v času, ko so v procesu odpovedi, bomo delavcem z različnimi projekti, ki so tudi financirani iz evropskih sredstev, denimo projekt Spin, pomagali k dodatnemu izobraževanju, tudi s prekvalifikacijami, in jih bomo podprli, da ohranijo aktivnost in motivacijo, da čim prej najdejo novo delovno mesto. V širši regiji je kar nekaj potenciala za te delavce. Ministrstvo za delo nima vzvodov, da bi rešilo to podjetje, toda skupaj z ministrstvom za gospodarstvo in gospodarsko zbornico se bomo borili za vsako delovno mesto."

Sestanka, pobudnik zanj je bila mestna občina, so se udeležili tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup in predsednik upravnega odbora GZS Koroška gospodarska zbornica Boštjan Paradiž.

Podjetja v širši regiji iščejo delavce

Gorjup je dejal, da bodo skupaj z ministrstvoma poskušali animirati slovensko poslovno javnost, da najdejo primerne rešitve za zaposlene.

"Naj bo to v prezaposlitvi v sosednjih tovarnah, kot so Tab Mežica, Gorenje Hisense, BSH Nazarje in v drugih, ki iščejo delavce in imajo dober program. Verjamem, da se bo za nekaj zaposlenih kmalu našla rešitev," je dejal Gorjup. Skupaj z ministrstvoma želijo najti potencialnega investitorja, ki bi prišel v Slovenj Gradec in z novim programom prevzel vsaj del zaposlenih. "V tej luči bomo v prihodnjih mesecih trdo delali, da bomo prišli do rešitve," še dodaja Gorjup. Tudi Paradiž verjame, da se bodo našle priložnosti za nove dejavnosti: "Pregledali smo tudi potrebe po koroških podjetjih, verjamemo, da bomo lahko našli prilagoditve in s preobrazbo delo za vse ljudi. Naš skupni interes je, da bi se na tej lokaciji čim prej vzpostavila nova dejavnost z visoko dodano vrednostjo."

Slovenjgraški župan Tilen Klugler je žalosten, da so se morali zbrati v Slovenj Gradcu, a upa, da bodo našli rešitev. Čez noč bo ostalo brez službe 430 ljudi, ne gre le zanje, ampak tudi za njihove družine. "To je zelo usposobljen kader, zato upam, da nam bo skupaj uspelo najti nove investitorje. Nam so na prvem mestu ljudje, da jim pomagamo do novih služb, vzporedno pa iščemo investitorje, da obstoječe hale dolgoročno ne bodo ostale prazne. Skupaj se bomo borili naprej," je dejal Klugler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta