Počitnice v Sloveniji: Priložnost za vzpon trajnostnega turizma

Saša Britovšek Saša Britovšek
16.06.2020 06:15

"Ustavimo se tam, kjer smo se do zdaj le vozili mimo," Slovenska turistična organizacija vabi domače goste, da izberejo počitnice v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Logarska dolina, simbol naše zelene dežele
Rok Kajzer

Slovenija se nikoli ni ponašala z množičnim turizmom, svoje prednosti je kljub majhnosti, ali pa ravno zavoljo nje, iskala v individualni turistični ponudbi, v butičnih doživetjih, aktivnem in zelenem turizmu. Ob razglasitvi konca epidemije pa si domači turizem še posebej prizadeva svojo panogo usmeriti stran od množičnega, k varnemu in odgovornemu, saj so prav to trendi, ki v današnjem času štejejo največ.
"Turizem je v transformaciji na poti do nove normalnosti. In poleg vseh izzivov je to tudi nova priložnost za še dodatno krepitev pozicije Slovenije kot varne, trajnostne in odgovorne destinacije," se po besedah direktorice Slovenske turistične organizacije mag. Maje Pak, z optimističnim zagonom in žarom v novo sezono podajajo turistični delavci. Zaradi ukrepov za zagotavljanje zdravstvene varnosti in spremenjenega vedenja turistov tako prihaja do prilagajanja na celotnem turističnem področju. In z doslednim sledenjem tistemu, kar pripravlja in usmerja Nacionalni inštitut za javno zdravje Republike Slovenije, lahko slovenski turizem s svojo butično ponudbo postane popoln zgled novih standardov turizma.

"​Sedaj imamo priložnost in odgovornost, da nadgradimo svojo dobro pozicijo zelene trajnostno usmerjene države," je prepričana direktorica STO Maja Pak.
Robert Balen

Zelena in varna dežela

"V Sloveniji v zadnjih letih intenzivno razvijamo trajnostni turizem, individualna doživetja s konkretnimi orodji, kot sta Zelena shema slovenskega turizma in projekt Edinstvena doživetja. Slovenijo in slovenske destinacije smo povzdignili med najbolj trajnostne na svetu," je na tiskovni konferenci povedala Pakova in poudarila, da je Slovenija postala mednarodni primer dobre prakse na področju trajnostnega turizma, saj ga udejanja dosledno in sistematično. "To je ta dobra popotnica za turizem.
​Sedaj imamo priložnost in odgovornost, da nadgradimo to dobro pozicijo zelene trajnostno usmerjene države in zagotovimo še dodatno varnost zaradi pandemije, ki jo bodo turisti iskali."
Zato so v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, s Turistično-gostinsko zbornico Slovenije in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje oblikovali odgovorne potovalne standarde. Predstavljajo jih pod oznako Green & Safe (Zeleno in varno), s katero sporočajo, da slovenski turizem ravna varno, odgovorno in trajnostno.

Turistični boni: "Odlična priložnost, da raziščemo tiste dele Slovenije, ki niso zelo turistično popularni in kjer ne bo gneče"

Nina Kukec, okolica Ptuja: "Super je, da bomo lahko v Sloveniji unovčili bone, nisem pa prepričana, da bo to tako zelo ugodno. Bojim se, da jih bomo prisiljeni unovčiti na način, da bomo zraven še precej zapravili. Da bodo ponudbe manj ugodne in bo treba vse dodatno doplačevati. Mi se prav gotovo ne bomo odpravili v toplice, tudi na morje ne. Bolj razmišljamo o koncu tedna na Bledu ali v Bohinju, morda tudi na dobri turistični kmetiji. A je vprašanje, ali bodo vsi ponudniki sploh sprejemali bone. To bo hkrati naš letni dopust. Že zato, ker imamo dojenčka in glede na razmere ne želimo ničesar tvegati." 
Anja Garbajs, Ljubljana: "Za kaj  bom namenila bon, se še nisem odločila. Vsekakor se mi zdi to odlična priložnost, da raziščemo tiste dele Slovenije, ki niso zelo turistično popularni in kjer, upam, ne bo gneče. Bela krajina, Pomurje, Koroška ... Verjamem, da v iskanju pristnega, lokalnega in domačega ne bom ostala razočarana. Izkoristila ga bom jeseni in najverjetneje v vse naenkrat."
Barbara Tomše, Ljubljana: "Z družino bomo turistični bon izkoristili poleti na kakšnem kmečkem turizmu, v Prekmurju ali na Koroškem, kjer bosta otroka imela stik z naravo in mogoče lahko hranila domače živali. Izbrali bomo kraj, kjer je tudi možnost družinskega kolesarjenja. Mislim, da bo na Obali ali v Bohinju, Krajnski Gori gneča, zato takšna odločitev." 
Boris Horvat, Maribor: "Vsekakor bomo izkoristili turistični bon. To je verjetno enkratna in zadnja priložnost, da nam nekaj podari država. Verjetno se bomo odpravili v kakšne toplice, razmišljamo o Laškem ali Čatežu. Dvesto evrov je primeren znesek, seveda pa ni dovolj. Verjetno bo treba še za marsikaj dati iz svojega žepa, je pa v pomoč."
Mateja Meh, Maribor: "Nisem še razmišljala, ali ga bom izkoristila in kje. Definitivno je to lepa stvar, vseeno pa mislim, da je niso dovolj dobro premislili. Menim, da bon in turizem nista samo prenočišče in prehrana. Turizem so tudi vse druge dejavnosti, ki to panogo spremljajo - od sprehodov do obiskov muzejev in druge turistične ponudbe. Če bo čas dopuščal, bom bon morda izkoristila." 
Berta Torej, Ravne na Koroškem: "Ker imam počeno hrbtenico, zdaj ne morem nikamor, prej sem mislila bon uporabiti za na morje, rada namreč plavam, dolgo že tudi nisem, saj je bil ravenski bazen dalj časa zaprt. Zdaj, ko sem se poškodovala, bom bon dala svojim vnukom. So pridni študenti, dva študirata - mikrobiologijo in medicino, tretja dela maturo na Gimnaziji Ravne, zato si ga zaslužijo. Sicer so malo predolgo čakali s temi boni, zdaj smo malo skeptični, kako bo to uspelo." 

Prihajajo Michelinove zvezdice

Eden od ključnih produktov slovenskega turizma je tudi kulinarika. Ta je v preteklih letih Slovenijo uvrstila v sam vrh gastronomskih destinacij, zdaj pa se predstavlja na novem, čisto svežem spletnem portalu Taste Slovenia oziroma Okusi Slovenijo. "Portal pomembno prispeva k nadaljnjemu pozicioniranju Slovenije kot destinacije, ki tudi na področju gastronomije izpostavlja trajnosten in odgovoren razvoj, edinstvenost, kakovost, kreativnost, inovativnost in odličnost. Portal smo lansirali v času, ko bomo zabeležili še en prelomni dogodek slovenske gastronomije, ki smo ga čakali več let," je povedala Maja Pak in napovedala današnjo razglasitev rezultatov prvega Michelinovega ocenjevanja slovenskih restavracij. "Kar pomeni veliko priložnost za predstavitev Slovenije kot vrhunske gastronomske destinacije," je prihod ene najprestižnejših globalnih tržnih znamk na področju gastronomskih vodnikov predstavila Pakova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.