Podatki o kumaricah, sladoledu in pivu

Vida Božičko
31.07.2021 06:00
Statistični urad je javna služba, ki svoje podatke v zadnjih letih vse bolj aktivno predstavlja državljanom. Na družbenih omrežjih jih tako spremlja vedno več ljudi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa na oddelku za objave in komuniciranje v Statističnem uradu skrbi za vsakodnevne objave na družbenih omrežjih.
 
Andrej Petelinšek

Statistika o uvozu koles v času pomembnih zmag naših kolesarjev, objava o tem, da se je zaradi nošenja mask v preteklem letu uvoz izdelkov za ličenje ustnic zmanjšal za 13 odstotkov, po zmagi našega kolesarja Primoža Rogliča na olimpijskih igrah pa še statistika o uvozu žlahtnih kovin iz Japonske. To je le nekaj zadnjih objav Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) na družbenih omrežjih.

Ob vseh resnih statističnih podatkih ​Surs namreč že kar nekaj časa svoje sledilce na družbenih omrežjih razveseljuje z lahkotnimi vsebinami, zanimivimi grafikami in hudomušnimi primerjavami. "S temi vsebinami želimo statistiko približati ljudem. Da čim več ljudi vidi, kakšne vse zanimive podatke imamo," je dejala Zala Jakša iz sektorja za objave in komuniciranje. Pravi, da jih je v Sursu na tem oddelku zaposlenih pet in da se enkrat tedensko sestajajo in zbirajo ideje za zanimive objave.

"Vsak teden si načeloma pripravimo plan za objave na omrežjih. Osredotočimo se predvsem na zanimive dogodke v tistem tednu. Izpostavimo praznike, mednarodne dneve, obletnice in podobno. Včasih pa pridejo tudi kakšne nenapovedane teme, kot je bila tista z medaljami. V takih primerih hitro reagiramo, zberemo podatke in pripravimo objavo," še razlaga. Pravi, da so tako ravno v primeru medalj najprej razmislili, kakšne podatke imajo na voljo o Japonski in kakšne o medaljah. Tako je nastala ideja o uvozu žlahtnih kovin iz Japonske. "Podatki o zunanji trgovini so res hvaležni. Teh imamo veliko. Imamo jih praktično za vsak proizvod in državo," pravi Jakševa.

 

O kislih kumaricah in stereotipih o Slovencih

Sicer pa teme zbirajo zelo različno. Včasih imajo podatek, ki ga želijo predstaviti, in iščejo kontekst, v katerega ga umestiti, da bo vsebina čim bolj aktualna. Spet drugič najprej izberejo temo, ki jo želijo obdelati, in razmišljajo o podatkih, ki bi jih lahko uporabili. "Včasih pa je s temami tudi nekoliko težje in nam jih zmanjka. A vseeno hitro najdemo rešitev, saj imamo na voljo res ogromno podatkov," še pravi. Ravno zato so se nazadnje, ko je bilo aktualnih dogodkov manj, lotili obdelave podatkov o kislih kumaricah. Zbrali so podatke o pridelavi, uvozu in vlaganju te zelenjave. Do konca poletja bodo še vsak ponedeljek obdelali kak slovenski stereotip ter ga s podatki potrdili ali ovrgli. "Za te poletne mesece pripravljamo še objavo o sladoledu in o pivu, glede na to, da se približuje svetovni dan te pijače."

 

​Število sledilcev se ves čas povečuje

Ob tem, da je na oddelku za komuniciranje zaposlenih pet oseb, ki sicer ne skrbijo le za objave, temveč je to le ena od njihovih nalog, imajo zaposlene še lektorja za angleški in slovenski jezik ter grafične oblikovalce, ki skrbijo za podobo objav. Ravno dejstvo, da imajo jasno razdeljene naloge in se objav lotevajo sistematično, jih dela tako uspešne. To, da je priprava vsebin redna delovna obveznost, namreč zagotavlja konsistentnost in privablja nove sledilce, stare pa zadržuje.

Twitter profil imajo sicer že od leta 2009, približno pet let skrbijo za facebook objave, zadnje leto pa tudi za instagram profil, kjer še dodatno skrbijo za izobraževalno-zabavne objave. "Ob petkih imamo na primer redni kviz, s katerim na zabaven način povečujemo statistično pismenost." Včeraj so se tako na njihovem profilu zvrstila vprašanja o normalni porazdelitvi in Gaussovi krivulji.

Da je njihov namen približevanja uporabnikom dosežen, pričajo, kot se za statistični urad spodobi, tudi številke. "Seveda merimo klikanost naših vsebin. Obisk naše spletne strani se je v zadnjem letu zelo povečal, a zagotovo tudi zato, ker so ljudje v času omejitev iskali podatke o mejah med občinami. To, da smo uspešni s poljudnimi objavami, pa priča dejstvo, da se število sledilcev na naših profilih konstantno povečuje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta