Podelili najvišje nagrade v šolstvu, za življenjsko delo tudi dolgoletnemu ravnatelju II. gimnazije Ivanu Lorenčiču

Tina Recek Tina Recek
04.10.2023 19:48

Kdo so dobitniki nagrad v šolstvu, podeljenih ob svetovnem dnevu učiteljev?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ob svetovnem dnevu učiteljev so danes najbolj zaslužni v šolstvu v letošnjem letu prejeli državna priznanja za izjemne dosežke in življenjsko delo. Sedem nagrad iz petih področij sta v Cankarjevem domu podelila minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda in predsednik odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije dr. Boris Aberšek.

Nagrado za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva je prejela dr. Dragica Pešaković, zaposlena na Osnovni šoli Destrnik - Trnovska vas. Nagrajenka, kot so zapisali v obrazložitvi, v pouk vnaša nove metode učenja in je med drugim soavtorica učbeniških kompletov za poučevanje tehnike in tehnologije. Na področju srednjega šolstva si je nagrado za življenjsko delo prislužil mag. Ivan Lorenčič. Profesor fizike z matematiko je na začetku karierne poti poučeval, več kot 30 let pa izjemno uspešno vodil II. gimnazijo Maribor. Med drugim je sodeloval pri številnih kurikularnih rešitvah, uvajanju devetletne osnovne šole in razvoju šolskih knjižnic. Prav tako je vzpostavil edinstveni sistem dela z nadarjenimi dijaki.

Leta 2020 je prejel bob leta.
Andrej Petelinšek

(FOTO) Mestni pečat dolgoletnemu ravnatelju Ivanu Lorenčiču: Dragi Ivek, globok poklon in hvala

Nagrado za življenjsko delo na področju visokega šolstva sta prejela profesorja in raziskovalca dr. Marjan Šimenc in dr. Mitja Slavinec. Šimenc je zaposlen na Pedagoški fakulteti in Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, dopolnilno pa na Pedagoškem inštitutu. Nagrajenec je s svojim delom pomembno vplival na celotni razvoj teorije in prakse vzgoje in izobraževanja. Slavinec, ki svoje pedagoško delo udejanja kot pomembno in plemenito poslanstvo prenašanja znanja na mlade, je zaposlen na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru. Prejemnik nagrade za življenjsko delo na področju vzgoje in izobraževanja je dr. Darko Zupanc, direktor Državnega izpitnega centra.

Nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva je šla v roke dr. Amaliji Žakelj, ki je visokošolska učiteljica in raziskovalka za področje didaktike matematike na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, od leta 2019 pa je na tej fakulteti tudi prodekanka za študijske zadeve. Dr. Inge Breznik je dobitnica nagrade za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva, ki je delovala kot mlada raziskovalka na Oddelku za glasbo na mariborski Pedagoški fakulteti, zadnjih 15 let pa kot področna podsekretarka na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta