Podeljene novinarske nagrade Čuvaj: Kakovostno novinarstvo še kako živo

Žana Vertačnik
27.11.2020 21:00
Virtualni medijski festival je Društvo novinarjev Slovenije sklenilo s podelitvijo čuvajev za leto 2020. Raziskovanja o bioloških lastnostih koronavirusa, opozarjanja na težave v šolstvu, oris razmer v z virusom okupirani Italiji ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrade Čuvaj/Watchdog za leto 2020 so šle v roke tistih, ki so zagrizli v koronavirusne teme, in tudi tistih, ki konstantno delajo dobro.
DNS

"Nagrajeni so bili tisti, ki konstantno dobro delajo, in tisti, ki so se v letu, zaznamovanem z epidemijo in številnimi izzivi, še posebej izkazali," je ob podelitvi novinarskih nagrad Čuvaj povedala predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek. Veliko medijev si zasluži pohvalo za verodostojno delo v obdobju, ko se je treba hitro prilagajati, poleg neposrednih ogroženosti na terenu pa se krepijo še druge oblike pritiskov, je dodala. In še: "Vsakič znova ugotavljamo, da je živega še veliko kakovostnega novinarstva."

Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je prejela novinarka Dela Jožica Grgič, ki v slabih štirih desetletjih poklicne poti sodi med vodilna imena slovenskega novinarstva. "Dejstva so zanjo bolj sveta od papeža. Vendar dejstva sama po sebi niso vredna veliko, če niso vpeta v družbene, politične, kulturne, ekonomske ali zgodovinske kontekste. Dogodke in fenomene razume v širokem kontekstu," so zapisali v obrazložitvi.

Nagrado za izstopajoč novinarski dosežek je prejela Špela Kuralt z Dela, ki je opozarjala na težave pri organiziranju pouka na daljavo, na neurejenost razmer v šolstvu in bralce obveščala o razmerah na tem področju. Čuvaja za izstopajoč novinarski dosežek je prejela tudi Zarja Muršič z Radia Študent, ki je neumorno raziskovala biološke lastnosti novega virusa. Janko Petrovec s Televizije Slovenija, ki iz Italije poročal z neizmerno energijo, iskanjem natančnih informacij, inovativnimi pristopi in sočutjem do prizadetih, je prejel nagrado za izstopajoč novinarski dosežek. V taisti kategoriji je bil za projekt Plan B nagrajen Boštjan Videmšek: "Podnebna kriza z epidemijo covida-19 ni izginila, izginila je le naša pozornost, kar je lahko usodno. Plan B je krik k tej pozornosti."

Nagrado za izjemne dosežke v novinarski fotografiji za posamično fotografijo je prejel Gašper Lešnik z Mladine, za reportažo Voranc Vogel z Dela. Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, sta prejela novinarka neodvisnega portala Oštro Katarina Bulatović in Tadej Grešovnik, novinar Pop TV. Pohvale porote za izstopajoč novinarski dosežek so prejeli sodelavci Vala 202 z Radia Slovenija, s področja novinarske fotografije pa Večerov fotoreporter Robert Balen, Voranc Vogel z Dela in Matjaž Rušt za reportažo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta