Podnebne spremembe: Morje bi lahko preplavilo Luko Koper, portoroško marino, Piran ...

Klara Širovnik Klara Širovnik
06.11.2022 15:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med mesti je zaradi nizke lege najbolj izpostavljen Piran, nemalokrat pa so v preteklosti bila poplavljena tudi parkirišča v Kopru.
Med mesti je zaradi nizke lege najbolj izpostavljen Piran, nemalokrat pa so v preteklosti bila poplavljena tudi parkirišča v Kopru.
Fpa
Ob začetku podnebnih pogajanj COP27 v Kairu s strokovnjaki debatiramo, v kakšnem svetu bomo živeli, če ne bomo izpolnili zavez Pariškega sporazuma. Prva postaja: morje!

Topla leta višajo temperaturo vode (morje je 26 stopinj doseglo že v začetku letošnjega julija, še vedno pa jih ima okoli 21) in posledično njeno prostornino. Glavni "krivec" za dvigovanje gladine je torej višja temperatura okolja, obenem pa so globalni trendi dvigovanja tudi posledica povečanja količin vode v tekočem agregatnem stanju zaradi krčenja ledenikov ter polarnih oziroma trajno zamrznjenih območij, uvodoma pojasnjuje strokovnjakinja za hidrogeografijo in profesorica na Univerzi na Primorskem dr. Valentina Brečko Grubar.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta