Podpora vladi se je zvišala, med strankami vodi SDS. Kako pa kaže SMC, NSi in DeSUS?

STA, Gr.G.
10.05.2021 12:24
Podpora vladi se je ta mesec glede na rezultate javnomnenjske raziskave, ki jo je za Delo izvedla Mediana, nekoliko zvišala. Zvišala se je tudi podpora SDS, ki bi prejela najvišjo podporo med strankami, in sicer 17,4 odstotka. Podpora DeSUS se je prepolovila, volilo bi jo 1,2 odstotka vprašanih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi zmago slavila SDS s 17,4 odstotka podpore, kar je skoraj dve odstotni točki več kot aprila. To je tudi najvišja podpora največji vladni stranki od lanskega novembra. S 47 na 43,5 odstotka se je zmanjšal delež anketiranih, ki SDS zagotovo ne bi volili.

Na drugem mestu ostaja SD, za katero bi glasovalo 12,2 odstotka vprašanih, sledita Levica (7,6 odstotka) in LMŠ (sedem odstotkov), z malo nižjo podporo kot pred enim mesecem. Poldrugo odstotno točko slabši je tudi rezultat NSi, ki bi jo tokrat volilo 4,4 odstotka anketiranih. Boljši izid kot pred dobrimi štirimi tedni imata SAB (3,4 odstotka) in zunajparlamentarna SLS (triodstotna podpora).

Podpora DeSUS se je več kot prepolovila, volilo bi jo 1,2 odstotka vprašanih, še novembra lani bi jo obkrožilo skoraj štiri odstotke sodelujočih v anketi. Podpora SMC se je v istem obdobju podvojila, omenjeno stranko bi volil odstotek anketirancev.

Razmerje med koalicijo in levim polom opozicije pa ostaja nespremenjeno - vladne stranke bi dobile 22,7 odstotka, opozicijske SD, Levica, LMŠ in SAB pa 30,4.

Delež tistih, ki vlado vidijo negativno in zelo negativno, se je v primerjavi z raziskavo mesec poprej zmanjšal s 57 na 55 odstotkov. Delež tistih, ki se jim zdi delo vlade srednje dobro, je bil aprila 18,7 odstotka, zdaj pa 22 odstotkov. Da je delo vlade pozitivno ali zelo pozitivno, je menilo 21,7 odstotka sodelujočih. Srednja ocena je z aprilske 2,38 maja zrasla na 2,43.

Robert Balen

Na lestvici priljubljenosti politikov vodi minister za zdravje Janez Poklukar. Ena od posebnosti tokratne lestvice je, da so prav vsi, razen vodilnega Poklukarja, dobili višje ocene kot mesec prej. Predsednik republike Borut Pahor ostaja na drugem mestu, na tretje pa se je povzpel minister za delo Janez Cigler Kralj, čigar ocena je v tem mesecu najbolj zrasla. Nekdanji podpredsednik SMC in zdaj nepovezani poslanec Igor Zorčič je izgubil eno mesto.

Precej se je po lestvici navzgor pomaknil finančni minister Andrej Šircelj, ki je v minulih dneh predstavljal davčno reformo, s katero naj bi med drugim razbremenili plače. Tako notranjemu ministru Alešu Hojsu kot ministru za kulturo Vasku Simonitiju so sodelujoči v raziskavi namenili višjo povprečno oceno kot aprila, a sta vseeno pristala na koncu lestvice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta