Podrobnosti napadov na poslance: Jih je policija predhodno opozorila? Pravijo, da ne

Žana Vertačnik
29.07.2021 06:00
V začetku julija pred DZ napadeni poslanci zanikajo, da bi jim bilo odsvetovano zapustiti stavbo skozi glavni vhod, po ocenah iz SDS tovrstni "izgovori" niti nimajo zveze s tem, da "mora policija opravljati svojo nalogo".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šef parlamenta Igor Zorčič pravi, da dodatne ovadbe zoper osebe, ki so v začetku julija pred državnim zborom napadle več poslancev, ne bodo podali. 
Robert Balen

Policija je v strokovnem nadzoru za dneve, ko je pred državnim zborom (DZ) več poslancev nadlegovala, verbalno napadla in jim grozila skupina protestnikov, ugotovila določene nepravilnosti in pomanjkljivosti pri delu. Tako so sporočili v ponedeljek in pojasnili, da ljubljanska policijska uprava v konkretnih okoliščinah, povezanih s protesti v Ljubljani med 5. in 7. julijem, svojih nalog pri usmerjanju in usklajevanju dela območnih policijskih postaj ni opravila v zadostni meri. Sektor uniformirane policije tudi ni dovolj spremljal in ocenjeval varnostnih razmer, učinkovitosti in uspešnosti policijskega dela ter uporabe pooblastil pri vzdrževanju javnega reda, zagotavljanju osebne varnosti in varovanju premoženja, so med drugim sporočili.

Po pisanju Dnevnika pa poročilo razkriva tudi, da nekateri poslanci niso upoštevali napotkov policistov. "V času zaostrovanja situacije so policisti Centra za varovanje in zaščito (CVZ) v notranjosti DZ prek sekretarke DZ in tudi sami posameznim poslancem predlagali, da DZ zapustijo skozi vhod v Tomšičevi ulici. Policisti so posamezne poslance opozorili na protestnike pred DZ, ki da jih bodo lahko zmerjali in na njih kričali. Nekaj poslancev je navodila upoštevalo. Večina pa jih je izrazila voljo, da bodo DZ zapustili skozi glavni izhod," so navedli izsek iz poročila. In še: "Posamezne poslance so policisti CVZ začeli izmenično spremljati od izhoda iz DZ do garaže, kjer so imeli parkirana vozila. S tem so jim zagotovili neposredno varnost, hkrati pa niso mogli preprečiti vpitja in žaljenja protestnikov do odhajajočih poslancev."

 

​Horvatu "ni nihče odsvetoval"

Spomnimo: tarče napadov, neuradno nasprotnikov zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga v DZ takrat sprejeli, so bili poslanci Jožef Horvat in Tadeja Šuštar (oba NSi), Zmago Jelinčič (SNS), po poročanju STA tudi Alenka Jeraj, Mojca Škrinjar in Janez Moškrič (vsi SDS). Nanje smo naslovili vprašanje, ali držijo navedbe, da so jih policisti predhodno opozorili na morebitne nevarnosti. V SDS so nam pojasnili, da je bilo glede na to, da je vse potekalo pred DZ, "razumno pričakovati, da bo policija poskrbela za varnost poslancev in vseh ostalih, ki so bili morebiti ogroženi". Nadalje: "Izgovori v smislu, da so bili poslanci opozorjeni, naj odidejo čez zadnji vhod/izhod na Tomšičevi ulici, nimajo zveze s tem, da mora policija opravljati svojo nalogo. Tudi v primeru, da bi se poslanci odpravili na vhod/izhod na Tomšičevi, bi morali do svojih avtomobilov v parkirno hišo, ki je pod Maximarketom, in se tako protestnikom ne bi mogli v nobenem primeru izogniti."

Tudi Horvat in Jelinčič pravita, da predhodno nista bila opozorjena. "Meni osebno ni nihče odsvetoval, da bi zapustil poslopje DZ skozi glavni vhod, in nič hudega sluteč sem šel tam ven," nam je dejal vodja poslanske skupine (PS) NSi Horvat. Objave poročila sicer ne želi podrobneje komentirati, saj dogajanja s tistega dne ne želi več "pogrevati".

 

​Zorčič: Dodatne ovadbe ne bo

Horvat je dogajanje sicer podrobneje opisal že v pismu predsedniku DZ Igorju Zorčiču in generalni sekretarki DZ Uršuli Zore Tavčar. Spomnimo: takrat je zapisal, da so ga levo od poslopja DZ pričakali zelo agresivni ljudje, vpili nanj in ga spraševali, kako je glasoval. Zaprli so mu pot, je zapisal, grozili z besedami "boš že plačal" in pljuvali vanj. "Kot veste, sem predsedniku DZ in generalni sekretarki napisal pismo s podrobnim opisom dogodka. Praktično identično vsebino sem v obliki prijave poslal tudi policiji Ljubljana center," nam je dejal Horvat. Pojasnil je, da storilca ne bo preganjal: "Odločil sem se, da od tega odstopim." Prijavo zoper protestnike je 13. julija podal predsednik SNS Jelinčič, "kako naprej, pa bo odvisno od postopkov, saj je zadeva še v teku".

Da bodo razmislili o vložitvi kazenske ovadbe, je kmalu po dogodkih napovedal tudi predsednik DZ Zorčič, ki je takrat sklical posvet vodij PS. Vprašali smo ga, o kakšnih spremembah varnostnega režima DZ so se dogovorili po incidentih, ki so jih obsodili tako v koalicijskih kot v opozicijskih vrstah. "Na zadnji seji kolegija so vodje PS podale soglasje k spremembam in dopolnitvam pravil o notranjem redu DZ, ki bodo prinesle tudi spremembe na področju varovanja," je pojasnil. Potem ko je policija sporočila, da obravnava nekatere sume kaznivih dejanj v povezavi z dogajanjem, pa je ocenil, da dodatne ovadbe ni treba vlagati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta