Podžupan stranke NSi, hči SDS-ovega župana ... Koalicijski kadrovski mlini v energetiki meljejo naprej

Srečko Klapš
17.12.2021 04:00

Eles je z nasprotnim predlogom pomagal Novi Sloveniji v nadzorni svet Taluma, kjer po novem sedita tudi podžupan Kidričevega Bogdan Potočnik (NSi) in hči SDS-ovega župana Kidričevega Antona Leskovarja. Pred nadzorniki in upravo je težka naloga, kako ob naraščajočih cenah električne energije optimirati poslovanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Talumu iz Kidričevega zmanjšujejo proizvodnjo elektroliznega aluminija, saj že od novembra poslujejo z le tretjino zmogljivosti elektrolize. Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinšek

Čeprav je bilo sprva dogovorjeno in za novembrsko skupščino delničarjev Taluma predlagano, da nadzornikom, ki se jim je iztekel mandat, le-tega podaljšajo, je Eles - vodi ga Aleksander Mervar - poslal nasprotni predlog s štirimi novimi imeni od šestih nadzornikov predstavnikov kapitala. Tako sta bila ponovno imenovana le Jurij Klančnik in Venčeslav Perko, medtem ko so se od nadzorovanja Taluma in sejnin poslovili Ivan Malešič, Milan Jevšenak, Duško Kos in Miroslav Ribič. Na predlog Elesa pa so novi nadzorniki Taluma iz Kidričevega postali Melita Žiher iz Gorišnice, Bogdan Potočnik iz Cirkovc, Andrej Škrinjar iz Novega mesta in Tadeja Leskovar iz Rogaške Slatine.

Eles: Marko Drobnič ima polno podporo

Eles, ki ima v Talumu 86,25-odstotni lastniški delež, je nasprotni predlog utemeljil z argumentoma, da lahko glede na svoj lastniški delež odloča tudi o sestavi nadzornega sveta in da so v zadnjih desetih letih ključno pripomogli k obstoju Taluma, "ki mu je pod vodstvom Marka Drobniča uspelo korenito spremeniti strukturo proizvodnje". In še, da ostajata dva člana prejšnjega nadzornega sveta, s čimer da ohranjajo kontinuiteto. Pri štirih novih članih so med cilji zasledovali tudi ženske kvote, lokalno vpetost, ustrezne kompetence, več kot deset let delovne dobe in poznavanje dejavnosti Taluma, pojasnjujejo v Elesu. Kljub korenitemu posegu med nadzornike predstavnike kapitala pa v Elesu zatrjujejo, da imata uprava Taluma iz Kidričevega in Marko Drobnič s strani večinskega lastnika polno podporo.

Predsednik uprave Taluma Marko Drobnič ima podporo Elesa, saj bi bile hitre kadrovske poteze v obdobju energetske krize tvegane. Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Ženske kvote in lokalna vpetost po meri koalicije

Toda če pobliže pogledamo cilja, ki ju navaja Eles, in sicer o ženskih kvotah in vpetosti v lokalno okolje, bi lahko sklepali, da gre za krinko, izpod katere štrli koalicijska energetska kadrovska kombinatorika. Kljub ustrezni izobrazbi in kvalifikacijam ne gre prezreti dejstva, da je Tadeja Leskovar hči župana Kidričevega Antona Leskovarja (SDS). Od tod vodijo poti do njegovega podžupana Bogdana Potočnika, ki je hkrati predsednik občinskega odbora Nove Slovenije v Kidričevem. Isti politični opciji pripada tudi Melita Žiher, vodja prodaje uspešnega družinskega podjetja Žiher hiše iz Gorišnice. Spomnimo, da je bila na poti v upravo Dravskih elektrarn Maribor tudi njena sodelavka in sorodnica Petra Žiher Sok, ki je za NSi kandidirala na zadnjih parlamentarnih volitvah. Iz omenjenega podjetja in družinskega kroga je tudi občinski svetnik NSi v občini Gorišnica Silvo Sok. Ta je medtem postal podpredsednik nadzornega sveta Sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo (Sodo), ki mu predseduje Martin Bratanič iz Posavja, ki je blizu okoljskemu ministru Andreju Vizjaku (SDS).

Hitre kadrovske poteze bi bile tvegane

Ali bo prenova nadzornega sveta po meri koalicije pregrela tudi sedež predsednika uprave Taluma Marka Drobniča, kot se je doslej izkazovalo pri podobnih kadrovskih manevrih (Robert Golob, Gen-I, Andrej Ribič, Elektro Ljubljana, Boris Sovič, Elektro Maribor, Andrej Tumpej, Dravske elektrarne Maribor, ...), bo pokazal čas. Talum je bil namreč od Danila Topleka naprej v rokah menedžerjev blizu SD, v Kidričevem pa je bil v preteklosti zaposlen tudi glavni tajnik te stranke Dejan Levanič. V nadzornem svetu sicer sedijo še trije člani predstavniki zaposlenih, tako da če ostanejo lojalni, bi se lahko kopja lomila pri preostalih dveh članih nadzornikov, ki nadaljujeta mandat. Vsekakor pa je v teh energetsko pregretih časih pred nadzorniki in upravo težka naloga, kako ob naraščajočih cenah električne energije optimirati poslovanje, zaradi česar v Talumu že od novembra poslujejo z le tretjino zmogljivosti elektrolize. Zato bi bile kakršnekoli hitre kadrovske poteze tvegane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta