(POGLED) Komentar Urške Mlinarič: Meseci, ki bodo krojili usodo javnih storitev

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
03.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Je bila izjava ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik poskus pritiska na sindikate, češ, če ne bo dogovora o novem plačnem sistemu, tudi odprave anomalij ne bo? Vsekakor bi bilo to zelo kratkovidno.
Je bila izjava ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik poskus pritiska na sindikate, češ, če ne bo dogovora o novem plačnem sistemu, tudi odprave anomalij ne bo? Vsekakor bi bilo to zelo kratkovidno.
Robert Balen
V nadaljevanju preberite: 

 

Izplen pogajanj, ki jih glede na napovedi vlada želi zaokrožiti v prihodnjih mesecih, bo krojil usodo javnih storitev v prihodnosti. Kam lahko privedejo napačne odločitve, sledenje posameznim zasebnim interesom in vsakokratni umik ali odmik od pravih rešitev, v zadnjih dvajsetih letih ne le vidimo, temveč vsakodnevno občutimo tisti, ki potrebujemo zdravstvene storitve. Na področju zobozdravstva je skoraj ni več storitve, ki je ne bi bilo treba doplačati, če že ne v celoti pokriti, in to kljub dodatnemu prostovoljnemu zavarovanju. Na drugih področjih v zdravstvu ni kaj dosti bolje. Če želite priti na pregled v spodobnem času, brez (do)plačila pri koncesionarju ali zasebniku, ne bo šlo.

Da smo prišli v fazo, ko primanjkuje zdravnikov, ki bi bili pripravljeni delati v javnih zavodih, ni kriva zgolj višina plače, zato je na novo oblikovana plačna lestvica skupaj z drugimi elementi, ki določajo celovitost plače, lahko le del rešitve. Ta mora biti, ko se pogovarjamo o prenovljenem plačnem sistemu, celostna. In ne more, kot si je to, tudi zaradi lastnih zavez iz stavkovnega sporazuma s Fidesom, začrtala vlada, temeljiti na enem stebru – zdravstvenem, ki naj bo svetilnik za vse druge.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta