(POGLED) Pobalinstva in prefriganosti RTVS

Andrej Makuc
27.11.2019 08:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ne bom zastavljal besed o stanju nacionalnega RTV-duha, pač pa bom vzel pod drobnogled uro osrednje informativne oddaje na TVS 1, poimenovane s TV Dnevnik, ki jo bo treba odslej s prispevkom sofinancirati tudi imetnikom mobilnega telefona, tablice ali računalnika. To je sleherniku. Dejstvo, da ima vsak državljan Republike Slovenije pravico biti obveščen o družbeno in bivanjsko pomembnih zadevah doma in v svetu, z razširjenim uzurpiranjem vključenih (beri obdavčenih) terja tudi ustrezen način delovanja prejemnika davščine, to je RTVS. Dac je odmerjen na 12,75 evra mesečno, a se že spogleduje s povišanjem.
Kako RTV SLO izrablja moj (naš) evrski prispevek? V prispevku se bom osredotočil na uro informativnega programa od 18. ure 58 minut in 25 sekund naprej, torej na znameniti TV Dnevnik od začetka te informativne oddaje do njenega izteka z vremensko napovedjo, to je do kakšno minuto pred 20. uro. Vsebina TV Dnevnika je natančno zminutizirana in tematska shema oddaje gledalstvu posredovana v vseh sortah napovednikov sporeda. Vendar - vse podrubrike te osrednje informativne oddaje eklatantno (to je kriče in v oči bijoče) kršijo z reklamnimi bloki, ki se zažirajo v čas napovedane vsebine. Seveda z jasno določenim ciljem - ugrabljenega gledalca prisiliti, da se sooča z oglasnimi sporočili. In ker hoče imeti zakupnik oglasnega prostora čim večji izplen, si RTV SLO in z njo TVS 1 za zvestobo v služenju kapitalu dovoljuje ne samo pobalinstva, ampak nemarnosti vseh vrst.
Povzemam dogajanje enega televizijskih osrednjih Dnevnikov SLO 1. Resnici na ljubo - TV Dnevnik se je začel ob svojem, to je napovedanem času: ob 18. uri, 58 minut in 25 sekund - stalnica vsaj zadnje leto. Ob ~19. uri začetek oddaje, potem pa se je v vsako novo novičarsko rubriko zažirala z reklamnimi bloki. Ob 19.15 napovedana oddaja Politično s … je zamujala dve minuti, a to kramarja z reklamami ni ustavilo - vzel si je čas in zamudo s pridom še povečal - za dodatni dve minuti. Reklam seveda. Zrcalo tedna je kasnilo, svoje sta dodali dodani novi neženirano vsiljeni reklamni minuti: napovedana ura 19.25 za začetek Zrcala je dobila mlade in je startala ob 19.29. Šport bi se bil lahko začel ob napovedanem času, to je ob 19.45, ampak ne - najprej še dodatni dve minuti reklam v jedru nove rubrike. Startal je ob 19.47. Tudi z Vremenom ob 19.55 ni bilo nič bolje - ko je že tako bilo jasno, da je njegovih napovedanih pet minut pošlo, so ob 19.59 najprej zavrteli še - kaj drugega kot nekaj reklam.
In tako iz dneva v dan - če seveda gledalec pristaneš na nemarno poigravanje: Škoda Kodiaq, MXXX Motion, Telemach, Grawe, Seat Arona, Lesnina, Philips, Prospan, Seikebon, Kia, Modri fon, Canephron in Ford Kuga. Naslednji nabor lumparij je zastavljen z/s: Tuš, Hervis, Mitsubishi, OMV, Echinaforce, Honda, Addiko bank, Ford Kuga. In tako iz informativnega sklopa v sklop. Edino po koncu vremenske napovedi so nam prizanesli z reklamami - takoj je bilo opozorilo, da lahko otroci naslednjo oddajo spremljajo samo v prisotnosti staršev oziroma skrbnikov. Ob tako zanikrnem in pritlehnem ter poniglavem poigravanju RTVS s svojim gledalstvom v osrednji informativni oddaji (če druge odmislim), je mogoč samo še državljanski upor: neplačevanje (obveznega) televizijskega prispevka. Čez prst: v času med 19. in 20. uro je (bilo) gledalcu vsiljenih vsaj 9 minut reklam znotraj drugih napovedanih vsebin. Na mesec je to 270 minut, to je štiri ure in pol, v letu dni je to 54 ur reklamnega sveta (samo za časa Dnevnika), za katerega mora posameznik na leto poravnati 153 evrov. Naj se, prosim, v teh izračunih odgovorni ne obešajo na sekundno-centovska odstopanja. Za dva dneva in dve noči ter šest ur vsiljenega reklamnega pofla v letu dni je uporabnik TV Dnevnika kaznovan s plačilom 153 evrov.

Andrej Makuc (levo) 
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta