(POGLED) Podcenjeno bogastvo

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
20.02.2020 21:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Okoli dva milijona evrov se je obrnilo v Podgorju na koroški dražbi lesa, ki je s širjenjem povpraševanja in ponudbe po hlodovini z leti prerasla v največjo tovrstno dražbo v evropskem prostoru. Dražbo v združenju lastnikov gozdov Mislinjske doline označujejo za svojevrstni praznik gozdarstva oziroma lesarstva, ki (iz)postavi vrednost lesa in opozarja na njegovo plemenitost v polnem pomenu. Kupci bodo vredne, vse bolj cenjene lesne asortimente iz Koroške prepeljali predvsem v tujino, najdlje z ladijskimi kontejnerji vse do Kitajske, ki se v zadnjem obdobju ob ključnem evropskem kaže kot zanimivo tržišče za izvoz slovenskega lesa. Aktualni trenutek je sicer v spopadu s koronavirusom začasno nenaklonjen logistiki v povezavi s Kitajsko. A prehodne ovire ne spreminjajo dejstva, da so tudi kitajski kupci spet prepoznali priložnost trgovanja na dražbi, ki hkrati lepo odstre prestižni vidik naravnega bogastva. Kakovosten les bo med drugim uporabljen v glasbilih, jahtah, avtomobilih.
A kakor je dražba vsakokratni impulz za "čaščenje lesa" in je za lastnike gozda, sploh manjše, tudi priložnost za zaslužek, se ob praznični odstira tudi vsakdanja, trša plat gozdno-lesne verige. Že leta je več načelnih izpostavljanj in zavedanj, ki opozarjajo, da za prepoznanje (dodane) vrednosti lesa ne moremo zgolj čakati na praznik, še manj pa samo staviti nanj. Kajti kolikor je bil pogled na razstavišče hlodovine na podgorskih travnikih v zadnjem mesecu veličasten in je utrjeval dober občutek, kako so ti kraji del neke večje zgodbe, je na drugi strani obenem še vedno prežet z grenkobo. Težav v gozdarstvu oziroma lesarstvu je kljub okrevanju panoge več - tu nekako obvelja, da je v gozdu težko videti posamična drevesa, hkrati pa je ob zaznavanju dreves težko videti celoten gozd. Že dolgo se pri nas kot v krogu vrtijo ene in iste debate, kako bi morali najboljšemu lesu iz domačih gozdov večjo dodano vrednost dati prav doma. Še vedno preveč neobdelanega izvažamo, nato pa uvažamo dražje izdelke, od katerih imajo večje koristi vsi drugi. Kako si skupaj z gospodarskim ministrstvom prizadevajo za nadaljnji razvoj in krepitev gozdno-lesne verige, da bi tako tudi vrnili lesnopredelovalno industrijo v Slovenijo, je ob dražbi izpostavila tudi resorna ministrica Aleksandra Pivec.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta