Pogoj PCT: Težji dostop do sodišč, a tudi možnost zlorabe

14.09.2021 19:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Od jutri pogoj PCT ne velja zgolj za uslužbence sodišč kot doslej, ampak tudi za stranke in obiskovalce. Ob tem so iz Pravne mreže za varstvo demokracije že opozorili, da po njihovem mnenju ta ukrep prekomerno posega v ustavno zagotovljeno pravico do poštenega sojenja. Pravna mreža zato predlaga drugačne ukrepe. “Glede na trk dveh tako pomembnih pravic, kot sta pravica do poštenega sojenja in pravica do zdravja, bi bilo treba iskati bolj sorazmerne rešitve,” so zapisali in predlagali ukrepe, kot so obvezna uporaba mask tipa FFP2, namestitev zaščitnih stekel, fizična razdelitev dvoran in ne nazadnje obravnave na daljavo.

Na drugi strani, čemur se pridružuje tudi kar nekaj pravnih strokovnjakov, v mreži opozarjajo na to, da se bo problem izpolnjevanja PCT-pogoja pokazal pri ljudeh, ki nimajo interesa sodelovati v postopku. Glede na pojasnila, zapisana na spletni strani vrhovnega sodišča, bo o procesnih posledicah odsotnosti stranke oziroma drugega udeleženca postopka zaradi neizpolnjevanja omenjenega pogoja odločal sodnik v konkretni zadevi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta