Pogrebi in epidemija: Kako preživeti brez sočutnega objema

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
08.04.2020 16:36

Kolona rdeče-belih štajerjev se je v času pogreba zapeljala mimo pokopališča, vsak je prijatelju potrobil v slovo, in bilo je kot stisk roke in bilo je kot tolažeč objem za žalujoče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbrani za zadnji pozdrav prijatelju  
Osebni arhiv

Nazadnje, ko bo vse to za nami, se bomo najbrž spominjali ene bolj nenavadnih posledic epidemije - tihih pogrebov. Sredi marca je odmeval pogreb družbenopolitičnega delavca, gasilca in čebelarja v Moravčah, na katerem so se zvrstili govori in slišale pesmi, ljudi ob grobu je bilo nekajkrat več kot dovoljenih deset najožjih svojcev pokojnika; kasneje mediji o kršitvah niso več poročali.
A bolj ko iskanje prekrškarjev je v tem času pomembno, da mnogi, ki so izgubili svojce in žalujejo, ostajajo sami z vso grenkobo, žalostjo in nerazložljivostjo izgube. "Sožalje naj se izrazi brez običajnega stiska rok ali objema," odreja pogrebni red v času epidemije. In še: "Ob grobu se izvede le najožji strokovni protokol pogrebne slovesnosti oziroma cerkveni pogreb s krajšim obredom ob grobu, ki zagotavlja pietetno izvajanje pogreba. Pogrebna slovesnost naj poteka brez spremljevalnih dogodkov (govori, pevci, trobenta ipd.) ..."

Kot stisk roke, kot tolažeč objem

Z mnogih koncev pa se sliši, da znajo ljudje, ki jih potrebuješ za moč in oporo ob pokopu, najti način, da pomagajo, ne da bi kršili ukrepe za zajezitev epidemije. Razporedijo se po vsem pokopališču, oddaljeni od žalujočih, a vseeno z njimi. In včasih, pravijo, je slišati tudi spontano pesem o izgubi in bližini.

Karel Gržan: "Pravijo, da zadostujejo sočuten pogled in besede. Ne, ni res."
Sašo Bizjak

Potrebujemo objem - zdaj bodo ostale brazde

Kako preživeti, ko je hudo in se ne moremo objeti, smo vprašali patra dr. Karla Gržana. Tako je odpisal: "Spominjam se srečanja s prijateljema. Takoj, ko so mi sporočili, da jima je umrl (že drugi) otrok, sem pohitel k njima, da bi se ponudil v oporo, v pomirjajočo prisotnost. Vstopil sem v njun dom. Tako zelo je bil prežet z bolečino. Ko me je uzrla mati, je pristopila in me objela … Naslonila je glavo tja k mojemu srcu in sem zaznaval, kako iz objema – iz občutene in zaznane sočutnosti - črpa moči, ki jih je potrebovala v svoji silni bridkosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta