Poklicni gasilci upajo, da bo protestni shod dovolj

Franja Žišt Franja Žišt
10.02.2023 15:57

Nezadovoljni z neenako obravnavo in predstavljenimi izhodišči novega plačnega sistema bodo 16. februarja protestirali pred vlado.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V sindikatu prizadevajo, da se gasilcem plače dvignejo za najmanj osem plačnih razredov. 
Robert Balen

"Nismo bili slišani," je dejal generalni sekretar sindikata poklicnih gasilcev David Švarc ob napovedi protestnega shoda, ki bo pred vlado prihodnji četrtek, 16. februarja, ob 11. uri. Kot so izpostavili v začetku leta, si v sindikatu prizadevajo, da se gasilcem plače dvignejo za najmanj osem plačnih razredov in da se jih obravnava enakovredno kot nekatere druge skupine javnih uslužbencev. Prav tako niso zadovoljni s predstavitvijo izhodišč novega plačnega sistema, v katerem bi gasilci padli v šestega od 67 plačnih razredov (zdaj je njihova začetna plača v 24. od 66 razredov, ob uveljavitvi plačnega sistema so bili v 21. od 65 razredov). Če so bili doslej v vrhu prve tretjine delovnih mest, bi bili po novem v prvi desetini vrednotenja, je razlagal Švarc vladno matematiko, ki jim nikakor ni po godu. Prav tako so nezadovoljni z napovedjo zamrznitve napredovanj in delovne uspešnosti do sredine leta 2026, po njihovih izračunih pa bi po novi ureditvi napredovali še počasneje kot doslej.

"Želimo opozoriti na svoj položaj v družbi. Menimo, da bi tak shod moral biti dovolj," je Švarc dejal, da bodo sicer, če shod pred tistimi, ki "odločajo o naši poziciji", ne bo zalegel, morali razmisliti o drugih aktivnostih, pri čemer zaradi dogovora z vlado ne morejo stavkati do konca junija. Poklicnih gasilcev je pri nas okoli tisoč, v 14 poklicnih enotah jih deluje okoli 800, preostali so industrijski gasilci v večjih podjetjih in člani letaliških gasilskih enot.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta