Poklukar: Situacija je resna, ta teden bodo imeli odločevalci na mizi vse vrste ukrepov

U.M., A.L., STA
03.01.2022 09:41

V nedeljo so ob opravljenih 2282 PCR-testih potrdili 1008 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). To je precej več kot pred tednom dni, ko so pri nas potrdili 698 okužb. Delež pozitivnih izvidov je včeraj bil 44,2-odstoten. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 18.386 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje znaša 1526, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa 868. V bolnišnicah zdravijo 548 covidnih bolnikov, 173 na intenzivni negi. Umrlo je 11 covidnih bolnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Andrej Petelinšek

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je situacija zaradi širjenja okužb z omikronom resna, zato bodo ta teden odločevalci imeli na mizi vse vrste ukrepov. "Pretresali bomo vse od A do Ž in iskali najboljše rešitve za zdravstvo in družbo."

Bobo

Glede morebitne uvedbe pogoja  PC je minister odgovoril, da še vedno čaka usmeritve stroke; epidemiološke na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in posvetovalne skupine za cepljenje. "In ko bomo te usmeritve dobili, jih bomo pretresali," je dejal in opozoril, da morajo biti ukrepi, ki jih bodo sprejemali, družbeno sprejeti. Enako velja za obvezno cepljenje.

Minister je pojasnil tudi, kako je z veljavnostjo evropskega covidnega potrdila. "Če je nekdo polno cepljen, slednje velja 270 dni. V primeru, da po tem zboli, pa se veljavnost podaljša za čas prebolelosti."

Sicer pa se je število aktivnih primerov v primerjavi z dnevom prej povišalo za 427. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je višje za 44, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa za 21.

V primerjavo z minulo nedeljo, ko je bil delež pozitivnih testov 37,8-odstoten, pa so potrdili 310 okužb več. Minulo nedeljo so sicer opravili 436 manj PCR-testov. Število aktivnih primerov je v tednu dni poraslo za 2292, sedemdnevno povprečje pa za 451.

V nedeljo so opravili tudi 40.568 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate še preverjajo s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.250.240 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.190.292. Delež cepljenih z vsemi odmerki tako v Sloveniji znaša 56,4 odstotka.

Duševno zdravje otrok se je med epidemijo močno poslabšalo

Letošnje leto se za šolarje začenja bolj optimistično, kot se je lansko. Po novoletnih počitnicah so se danes vrnili v šole tako učenci kot dijaki, seveda ob obveznem samotestiranju na novi koronavirus. Stroka medtem opozarja na močno poslabšanje duševnega zdravja otrok zaradi dolgega obdobja šolanja na daljavo v preteklih dveh letih.

Fotografija je simbolična.

Tadej Regent

Dolgo obdobje šolanja na daljavo je po mnenju strokovnjakov izjemno poslabšalo psihofizično počutje otrok. Po raziskavi Unicefa Slovenija vsak peti slovenski otrok svoje duševno zdravje ocenjuje kot slabo. Zato je v času okrevanja po pandemiji covida-19 bolj kot kdaj koli pomembno, da prisluhnemo otrokom pri temah, ki jih zadevajo, so nedavno poudarili v Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Da se je duševno zdravje otrok med epidemijo močno poslabšalo, opažajo tudi šolski svetovalni delavci, ki so zaradi tega pred časom izrazili veliko zaskrbljenost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta