Pokojnine: Januarja še eno zvišanje

Tanja Fajnik Milakovič
17.12.2020 09:02
Decembra se bo zagotovljena pokojnina zaradi izredne uskladitve zvišala s sedanjih 555 evrov na 566 evrov. Januarja bo znašala že 580 evrov, kar je 42 evrov več kot januarja lani, ko je bila 538 evrov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot vse kaže pa bo z decembrsko pokojnino izplačan tudi še drugi krizni dodatek v tem letu vsem tistim upokojencem, ki imajo pokojnine nižje od 714 evrov.
Andrej Petelinsek

Decembrska pokojnina, ki bo izplačana 29. decembra, bo višja za dva odstotka, zaradi izredne uskladitve. Višja pa bo tudi januarska pokojnina. Svet Zpiza bo danes potrjeval še predlog za redno januarsko uskladitev, v višini 2,5 odstotka. Tako se bo zagotovljena pokojnin za 40 let pokojninske dobe s sedanjih 555 evrov decembra najprej zvišala za dobrih 11 evrov na 566 evrov. Nato pa še januarja za dobrih 14 evrov in bo znašala 580 evrov. Od januarja letos, ko so se pokojnine zvišale za 3,2 odstotka pa do januarja prihodnje leto bodo tako pokojnine višje za skupno 7,7 odstotka.

Kot vse kaže pa bo z decembrsko pokojnino izplačan tudi še drugi krizni dodatek v tem letu vsem tistim upokojencem, ki imajo pokojnine nižje od 714 evrov.

Za izredno uskladitev pokojnin bo treba zagotoviti Zpizu dodatnih 24 milijonov evrov

Tisti s pokojninami do 510 evrov bi dobili dodatek v višini 300 evrov, upokojenci s pokojninami do 612 evrov 230 evrov dodatka, upokojenci s pokojninami do 714 evrov pa 130 evrov dodatka. Ta dodatek je vlada predvidela v sedmem protikoronskem paketu, ki sicer še ni sprejet. Velja pa spomniti, da se bo pri izplačilu dodatka upoštevala višina decembrske pokojnine, ki bo zaradi izredne uskladitve pokojnin ta mesec višja za dva odstotka. Tako, da si velja preračunati koliko bo znašala zaradi povišice po novem vaša pokojnina od decembra naprej.

Za izredno uskladitev pokojnin bo treba zagotoviti Zpizu dodatnih 24 milijonov evrov. Za izplačilo kriznega dodatka pa slabih 70 milijonov evrov. Spomnimo za izplačilo kriznega dodatka spomladi, ki so ga dobili upokojenci s pokojninami nižjimi od 700 evrov aprila, je bilo potrebnih 67 milijonov evrov. Ali bo poleg redne uskladitve v začetku leta 2021 izvedena tudi izredna uskladitev konec prihodnjega leta, je za zdaj še prehitro napovedovati. Glede na letošnjo gospodarsko situacijo je bolj malo verjetno, čeprav to ni mogoče povsem izključiti.

Zakon o izvrševanju proračuna za prihodnje leto pa že določa tudi izplačilo letnega dodatka, ki naj bi ga upokojenci prihodnje leto dobili z junijsko pokojnino v petih različnih zneskih, ki bodo višji za pet evrov v primerjavi z letošnjim letom. Zneski letnega dodatka znašajo 445 evrov do višine pokojnine 525 evrov, 305 evrov do pokojnine 630 evrov, 245 evrov do pokojnine 745 evrov, 195 do pokojnine 900 evrov in 135 evrov, če je pokojnina višja od 900 evrov.

V novem letu se bodo zvišale tudi pokojnine okoli štiri tisoč upokojencem

Najpomembnejše novosti pri letnem dodatku za leto 2021 se bo razveselilo približno 37 tisoč uživalcev sorazmernih pokojnin, katerih skupni znesek pokojnine ne bo presegal 525 evrov in bodo dobili letni dodatek v celotni višini, torej 445 evrov, in se jim ne bo več odmeril v sorazmernem delu, kakor je bilo do zdaj. Finančni učinek takšne spremembe znaša v letu 2021 približno deset milijonov evrov.

V novem letu pa se bodo zvišale tudi pokojnine okoli štiri tisoč upokojencem, ki se jim bo poslej vsa dokupljena doba, dosežena do 31. decembra 2012, štela po ZPIZ-2 kot pokojninska doba brez dokupa in po ZPIZ-1 dokup študija in vojaščine kot delovna doba. Zavod bo vsem tem do konca junija 2021 po uradni dolžnosti na novo odmeril starostno pokojnino oziroma odmeril starostno pokojnino namesto predčasne pokojnine, z upoštevanjem te dobe. Nova višina pokojnine oziroma izplačilo dela pokojnine pa bosta upravičencem pripadala od 1. januarja 2021.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta