Pokojninski sistemi: Kako se (slovenska) družba sooča s starajočim se prebivalstvom?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Številni strateški načrti predvidevajo, da se bo zaradi opisanih demografskih gibanj morala podaljševati delovna doba in dvigniti upokojitvena starost.
Številni strateški načrti predvidevajo, da se bo zaradi opisanih demografskih gibanj morala podaljševati delovna doba in dvigniti upokojitvena starost.
Sašo Bizjak
V nadaljevanju preberite ...

Povprečna starost v Sloveniji je sredi leta 2021 znašala 43,8 leta, približno 14 let smo starejši od povprečnega zemljana. Leta 2050 bosta na tri prebivalce Slovenije v delovno aktivni dobi (stari med 20 in 64 leti) prišla kar dva prebivalca, starejša od 65 let. Vztrajno se zmanjšuje razmerje med povprečnim številom zaposlenih in številom prejemnikov pokojnin, zaradi česar se povečuje pritisk na pokojninsko blagajno. Številni strateški načrti zato predvidevajo, da se bo zaradi opisanih demografskih gibanj morala podaljševati delovna doba in dvigniti upokojitvena starost. Ampak ali sploh imamo dovolj delovnih mest za stare?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta