Politične stranke o drugem bloku: JEK 2 težko brez referenduma

Timotej Milanov Timotej Milanov
22.01.2022 06:00

Večina strank za odprto javno razpravo o JEK 2, največ različnih stališč glede odločitve Evropske komisije o prehodnem obdobju, v katerem bi ob določenih pogojih tudi jedrske in plinske projekte vključili med trajnostne naložbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Predsednik LMŠ Marjan Šarec se je že leta 2019 v vlogi predsednika vlade zavzel za gradnjo JEK 2.

Nebojša Tejić

Vprašanje gradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem bo zagotovo zaposlovalo tudi slovensko politiko, zato smo pri strankah preverili, kakšno je njihovo stališče glede odločitve Evropske komisije, da bodo med taksonomijo EU, torej na seznam naložb, ki se lahko štejejo za okoljsko trajnostne, pod določenimi pogoji vključene tudi aktivnosti, povezane z jedrsko energijo in zemeljskim plinom. Zanimalo nas je še, ali podpirajo gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne in ali menijo, da bi se državljani morali o tem izreči na referendumu.

Uroš Macerl: "K projektu JEK 2 politična elita pristopa enako, kot je gradila TEŠ 6."

Robert Balen

JEK 2 kot zelena naložba da, vendar ...

V LMŠ, SD, SDS in SNS odločitev Evropske komisije podpirajo. Socialni demokrati v tem vidijo možnost, da bi na vzdržen način dosegli cilje zelenega prehoda brez ogrozitve energetske stabilnosti. Hkrati pravijo, da je tako pomembno odločitev treba po poglobljeni javni razpravi sprejeti na referendumu. V Slovenski demokratski stranki ne nasprotujejo klasifikaciji jedrskih in plinskih elektrarn kot zelenih naložb. Prav tako ne gradnji JEK 2, ki bi lahko, kot pravijo, v prehodnem obdobju po zaprtju TEŠ 6 zagotavljala potrebno električno energijo. Glede referenduma pravijo, da kot stranka, zavezana demokratičnim vrednotam, temu ne nasprotujejo, a imajo resne pomisleke o smiselnosti takega referenduma.

Podobno je stališče Slovenske nacionalne stranke, v kateri so prepričani, da je jedrska energija najčistejša, niso pa naklonjeni referendumu. Ta bi bil po njihovem mnenju še en udarec za državo: "Saj bi ponovno skupaj stopili vsi protivladni elementi, da bi izkoristili možnost za boj proti trenutni vladi." V LMŠ spominjajo, da je predsednik stranke Marjan Šarec že leta 2019 v vlogi predsednika vlade ob obisku jedrske elektrarne v Krškem poudaril, da Slovenija za energetsko neodvisnost potrebuje nov blok jedrske elektrarne: "JEK 2 podpiramo, nikakor pa ne sme postati nov TEŠ 6. Nekatere poteze aktualne vlade žal projekt usmerjajo v napačno smer."

Andrej Čuš še vedno čaka na odločitev sodišča prve stopnje. 
Andrej Petelinsek

Kot še dodajo, zagovarjajo široko javno razpravo in referendum: "Na katerem bodo državljani odločili na podlagi spoznanj v tej razpravi." Kot rečeno, odločitev Evropske komisije podpirajo, a pri tem opozarjajo, da bo ključnega pomena časovni okvir, v katerem bo dovoljena izjema za jedrsko energijo in plin, da bi lahko v tem obdobju realizirali načrte za razvoj slovenskega elektroenergetskega sistema. "Po naši oceni bi moral biti časovni okvir vsaj do leta 2035, če že ne 2040."

Tudi v NSi in LIDE za, Levica: Brez vsiljevanj

V Novi Sloveniji, iz vrst katere prihaja minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, sicer eden najbolj vidnih zagovornikov projekta JEK 2, so naklonjeni rabi jedrske energije v Sloveniji. V stranki pravijo, da glede referenduma še nimajo stališča. V stranki LIDE menijo, da je potencial obnovljivih virov energije premajhen, da bi lahko nadomestil sočasni izpad električne proizvodnje iz JEK in TEŠ 6. Tako bodo v primeru posvetovalnega referenduma podprli gradnjo JEK 2. V Levici podpore povečani proizvodnji jedrske energije pod pogoji opuščanja rabe premoga in drugih fosilnih virov ne izključujejo, a dodajajo, da mora biti odločitev o JEK 2 sprejeta ob širši družbeni razpravi. "Ne pa vsiljena po cenah in pogojih, ki jih diktirajo razne interesne skupine. Prav tako je treba upoštevati dejstvi, da problem shranjevanja jedrskih odpadkov še ni zadovoljivo rešen in da jedrska energija prinaša specifična tveganja, ki jih je treba nasloviti."

SAB: Ali JEK 2 sploh potrebujemo?

V Stranki Alenke Bratušek pravijo, da ni vprašanje, ali v državi želimo drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, temveč ali ga potrebujemo: "V tem trenutku ni jasno, ali bi bilo v bližnji prihodnosti in z novimi tehnologijami jedrsko energijo možno nadomestiti z alternativnimi viri. Odgovor na to dilemo terja dognanja stroke in je neposredno povezan z varnostjo oskrbe z električno energijo. Če je za energetsko neodvisnost Slovenije nujna gradnja JEK 2, je treba določiti velikost elektrarne in razmišljati o novi modularni generaciji manjših reaktorjev." V stranki podpirajo referendum, glede odločitve Evropske komisije pa pravijo, da so do nje zadržani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta