(POLITIKA IN FINANCE) Kako dobro poslujejo politične stranke

Vida Božičko
07.09.2020 08:47

Z največ denarja razpolagata stranki SDS in SD, a ima slednja tudi največ dolgov. Druge stranke na letni ravni ne upravljajo z več kot 600 tisoč evri. SMC z največ prihranki, Jelinčič z najmanj članarinami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stranka SDS razpolaga z največ denarja, letno s skoraj 1,9 milijona evrov. Večkrat si privoščijo tudi plakatne akcije po celi Sloveniji.
Sašo Bizjak

Finančna poročila slovenskih političnih strank za 2019. razkrivajo, da so v preteklem letu poslovale pozitivno. Lani so bile sicer evropske volitve, finančno najbolj naporno pa je bilo za stranke leto 2018, ko so bile predčasne parlamentarne in lokalne. Volilne tekme stranke po navadi finančno precej izčrpajo. Letos in prihodnje leto volitev naj ne bi bilo, razen če ne nastanejo novi politični pretresi. To pomeni, da bi se do 2022. stranke lahko še nekoliko finančno okrepile - takrat bo leto trojnih volitev, poleg lokalnih in parlamentarnih bodo še predsedniške, na katerih ne bo več aktualnega šefa države Boruta Pahorja.

Robert Balen

Koliko kredita ima SD

Tudi stranka SD, ki bo oktobra imela kongres za postavljanje novega vodstva, je od pobranih članarin prejela dobrih 100 tisočakov, zraven pa so člani prispevali še dodatnih 135 tisoč evrov. Lani so iz naslova javnih sredstev prejeli 724 tisočakov, od tega pa nekoliko večji delež iz lokalnih skupnosti. Stranka ima dolgoročni kredit v znesku 361.312 evrov, ki ga redno odplačuje pri Delavski hranilnici v znesku 11.183 evrov mesečno. Poleg tega redno odplačuje lizing za osebno vozilo v znesku 227 evrov mesečno.

Tanja Fajon je favoritka za presednico SD. Poleg političnih izzivov ima vodja te stranke na skrbi tudi finančno sanacijo.
Robert Balen

Povej, koliko imaš članov, pa povem ...

Stranka NSi je s članarinami na račun dobila 71 tisoč evrov, dodatnih 30 tisoč evrov so dobili z donacijami. Iz državne in občinske blagajne so lani skupno prejeli 484 tisočakov, presežek prihodkov pa je znašal 170 tisoč evrov in so tako leto zaključili pozitivno. V stranki SMC so s članarinami lani zbrali 14 tisoč evrov, še dodatnih 26 tisoč pa s prispevki fizičnih oseb. Iz naslova javnih sredstev so dobili 531 tisočakov. Leto so zaključili pozitivno, nimajo nobenega kredita in so tudi zato stranka z največ prihranki. V minulih letih so prihranili več kot 400.000 evrov, samo lani slabih 90.000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta