(PORTRET TEDNA) Janšev ostri kritik, ki je postal njegov nadminister

Uroš Esih Uroš Esih
27.03.2020 21:13

Matej Lahovnik, dvakratni minister za gospodarstvo v levoliberalnih vladah, ki ga je premier Janez Janša pooblastil za snovanje ukrepov za blaženje koronakrize

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Matej Lahovnik drži roko nad največjim intervencijskim državnim paketom v zgodovini samostojne države.
Robert Balen

V dveh levosredinskih vladah je bil gospodarski minister, v tretji desni vladi Janeza Janše pa je bil imenovan na položaj nekakšnega nadministra za protikrizne ukrepe. Konec prejšnjega tedna je vlada Janeze Janše oblikovala strokovno skupino za pomoč ministrstvom pri oblikovanju v začetku tedna predstavljenega zakonskega protikoronskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči gospodarstvu in prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Vodenje skupine, ki pa je glede na sestavo in vsebino delovanja v bistvu na neki način nadministrstvo, je Janša zaupal nekdanjemu čudežnemu dečku LDS, dvakratnemu gospodarskemu ministru in profesorju na Ekonomski fakulteti v Ljubljani dr. Mateju Lahovniku. Imenovanje ni posebno presenetljivo, saj je Lahovnik, ki (še) nima strankarske izkaznice SDS, v zadnjih letih veljal za enega najbolj predanih medijskih zagovornikov in interpretov Janševih potez v obdobju sedemletnega oblastnega posta.

Krmaril je med gradualisti in mladoekonomisti

Medtem ko je vtis, da se aktualni minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ukvarja predvsem z nabavo zaščitne opreme, za strateške gospodarske zadeve skrbi Lahovnik s svojo skupino. Počivalšek s skupino zgolj sodeluje, v njej pa ga ni. Politična zanka se verjetno skriva v tem, da bo na koncu za neuspešnost ukrepov politično odgovarjal Počivalšek, v primeru uspeha pa si bosta zasluge poskušala pripisati Janša in Lahovnik s svojo nadstrankarsko in tudi raznobarvno skupino ekspertov. Lahovnik tako drži roko nad največjim intervencijskim državnim paketom v zgodovini samostojne države, ki je za zdaj neuradno ocenjen na dobri dve milijardi evrov.

​Mladi Lahovnik Janši očital kult osebnosti

Kot veliki up LDS je v politiko aktivno vstopil 20. aprila 2004, ko je na čelu gospodarskega ministrskega resorja v času vlade Toneta Ropa nasledi ministrico Teo Petrin. Za pol leta. Potem je vajeti prevzela prva Janševa vlada. Mladi Lahovnik v svoji levoliberalni fazi ni bil navdušen nad Janšo osebno niti nad njegovo vlado. Nasprotno.

Kot veliki up LDS je v politiko aktivno vstopil 20. aprila 2004, ko je na čelu gospodarskega ministrskega resorja v času vlade Toneta Ropa nasledil ministrico Teo Petrin.
Robert Balen
Janšev prvi vladni mandat je Lahovnik preživel v opoziciji, vmes izstopil iz LDS ter skupaj z nekaterimi nekdanjimi eldeesovci, kot sta Cveta Zalokar Oražem in Pavel Gantar, ustanovil združenje Zares.
Tit Kosir
Lahovnik, strasten ljubitelj nogometa, se pogosto zateka v nogometne metafore.
Bogdan Tušek
Sprva veliko zavezništvo, nato veliki pok ob TEŠ 6 - Matej Lahovnik in Gregor Golobič
Robert Balen

Zveri ga niso pojedle

V gospodarstvu so si Lahovnika zapomnili tudi po zakonu, ki nosi njegovo ime. Gre za zakon o omejevanju prejemkov uprav v državnih podjetjih na največ petkratnik povprečne bruto plače. V času druge Janševe vlade se je Lahovnik zavihtel na vrh nadzornikov Mercatorja, kjer sedi še danes. Od takrat Lahovnik velja za občasnega Janševega svetovalca za gospodarstvo. Danes pa je njegov nekoč ostri politični nasprotnik tesen politični in gospodarski zaveznik. Tukaj spet lahko uporabimo Lahovniku ljubo nogometno metaforiko: nekateri nogometaši v svoji karieri zamenjajo drese najbolj rivalskih klubov.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta