(PORTRET TEDNA) Tine Urnaut, kapetan za zgodovinske knjige

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
27.09.2019 16:39

Že od nekdaj je Tine Urnaut veljal za odbojkarskega čudežnega dečka, a da bo Slovenijo popeljal med evropske velesile, si je drznil pomisliti le malokdo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preizkusil se je v smučanju, plavanju, nogometu in košarki, a poganja ga odbojkarska kri.
Robert Balen

Še preden smo ga videli, kaj šele spoznali, smo njegovi srednješolski vrstniki iz Maribora v začetku prejšnjega desetletja vedeli - tam nekje za Pohorjem, višje ob Dravi, obstaja dečko, ki noro dobro tolče po žogi. Neki Korošec, talent, kakršnega Slovenija bojda še ni imela. In če smo te besede plezalnega učitelja v šoli v naravi nekje nad Libeličami drugogimnazijci, okrepljeni s cvetoberom odbojkarjev iz hoškega bazena, še jemali z rezervo, nam je kmalu postalo jasno, da nekaj vendarle je na tem. Slavili smo sosošolca, Nejca Zemljaka, ki je postal mladinski svetovni prvak v odbojki na mivki. A, jasno, ne sam, temveč s tistim norim talentom iz Koroške - Tinetom Urnautom. "Brez njega gotovo ne bi bil prvak," je iskreno priznaval Zemljak. Zaradi Urnauta so nato na Ravnah celo zgradili igrišče za odbojko na mivki.
Bil je še to čas, ko je bil google v povojih, tudi wikipedia, in nisi mogel v sekundi preveriti, kdo za vraga je ta mladi as. Pa sem se sam hitro prepričal na lastne oči. ŠKL je bil takrat šolsko košarkarsko tekmovanje v polnem razmahu, kmalu se je priključila še odbojka. In na zaključnem turnirju v tem športu je, kakor bogokletno se to pač za moštvene športe sliši, Urnaut zmagal malodane sam. Še zadnji nejeverni Tomaži so se porazgubili - to je bil res čudežni deček! Deček, ki je deška leta skorajda izpustil. Pri šestnajstih je vstopil v svet ne le članske odbojke, ampak kar članske reprezentančne odbojke. Si predstavljate? Pri šestnajstih, ko je lahko izpit za avto le sanjal.
Kri ni voda
Nič čudnega; če je bilo kateremu športniku že v zibelki usojeno, kam ga bo vodila življenjska pot, je bilo to prav najmlajšemu članu dinastije Urnaut, ki so mu, sodeč po zgodbah, žogo tudi dobesedno položili v zibelko. Oče Adi Urnaut, najboljši napadalec svetovnega prvenstva leta 1962, je v odbojko usmeril že svoja sinova Andreja in Matjaža iz prvega zakona, in tudi za Tineta iz drugega zakona ni moglo biti nič drugače.

Najboljši napadalec EP 2015 se že od mladih nog poigrava s tekmeci.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta