Posamezni lokalni odbori stranke SMC vodstvo sprašujejo, kje so strankine vrednote. Počivalšek ne namerava popuščati

Žana Vertačnik
06.03.2021 06:00
In ugotavljajo, da na vidiku ni sprememb v delovanju stranke. Prvak Zdravko Počivalšek naj bi medtem zamenjavo Janje Sluga še ohranjal v načrtu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V posameznih lokalnih odborih stranke Zdravka Počivalška so nezadovoljni s tem, da je SMC znotraj koalicije slišana premalo. 
Robert Balen

V izteku tega tedna so se prvič po letu dni člani izvršnega odbora SMC sestali v živo in ne preko spletnih platform, prihodnji teden pa bo predvidoma razpravljal še svet stranke. Kdaj bo nastopil čas za kongres in ali tudi z dolgo napovedano programsko "revitalizacijo" stranke, še ni jasno. So se pa notranje strankarske napetosti v zadnjih dneh izrisale tudi v obliki posameznih pisem nezadovoljnih članov lokalnih odborov (LO).

O podrejenosti ministrov premierju

"Treba bo razmisliti, kako naprej ohraniti mrežo SMC na terenu. Pogledati se v ogledalo in se vprašati, kje so naše vrednote, ali jih spoštujemo," so vodstvo stranke v pismu, ki smo ga pridobili, minuli teden spraševali člani LO SMC Litija. Nanizali so ključne teme, ki člane lokalnega odbora nekdaj vladajoče stranke zanimajo, med njimi pa navedli podrejanje pritiskom SDS in predsednika vlade, "tiho ugrabitev stranke" in tudi volilni kongres. Še nedavno, ob koncu februarja, so se na vrh stranke s podobnimi pomisleki obračali tudi iz LO SMC Hrastnik. Da legitimnosti odločitve za vstop v koalicijo Janeza Janše ni oporekati, so med drugim zapisali, ampak da se je po letu dni smiselno vprašati, ali je vodstvo upravičilo pričakovanja tistih, ki so se marca 2020 zavedali nujnosti in smiselnosti vstopa v novo koalicijo.

Problematizirali so, da je SMC znotraj vladne koalicije slišana premalo, saj da ne zagovarja vsebinskih stališč. Nadalje, da stranka preveč podlega pritiskom koalicijskih partnerjev, predvsem SDS. "Podrejenost ministrov premierju, ko ta tiho posega v njihove resorje," so nadaljevali. Kritično so ugotovili: "Na vidiku ni sprememb v delovanju stranke, ni nobenih analiz, ni podatkov o stanju članstva, kljub obljubi na kongresu so LO premalo slišani oziroma se jih v večini ne upošteva."

Koga bi namesto Sluge

Prav na teh točkah so predsednika SMC Zdravka Počivalška izzvali na četrtkovem izvršnem odboru, kjer so člani ostro soočili stališča. Kot neuradno razlagajo poznavalci razmer v stranki, je tudi po tej seji jasno, da predsednik SMC namerava vztrajati pri svojem, ne glede na posamezne znotrajstrankarske pomisleke in dileme, največkrat terenske. Pred dnevi smo že poročali o namerah za menjavo vodje poslanske skupine Janjo Sluga, kar naj bi Počivalšek obljubil predsedniku vlade Janezu Janši. Težnje, da Slugo, ki večkrat nasprotuje stališčem vladajoče SDS oziroma vrha vlade, zamenja, naj bi Počivalšek še imel, na tem mestu pa naj bi si po nekaterih neuradnih informacijah želel videti poslanca Gregorja Periča ali Mojco Žnidarič. Vodjo poslanske skupine lahko sicer zamenjajo na pobudo poslanca in s podporo večine, to je petih članov poslanske skupine SMC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta