Poslanci o zdravstvenem zavarovanju: Kakšna bo končna vsebina, še ni jasno

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
19.12.2019 19:23

Tudi v koaliciji ni enotnosti o načinu ukinitve oziroma preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za zdravje Aleš Šabeder zagovarja ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a ta mora biti takšna, da se bo "vsaj tako kot doslej zagotavljalo stabilno financiranje zdravstvenega sistema".
Robert Balen

Več kot pet ur je v drugem branju trajala razprava o predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je sicer vložila Levica, a ga je koalicija z dopolnili temeljito preoblikovala. Kljub temu je bilo jasno, da so znotraj koalicije še vedno različni pogledi na ureditev omenjenega zavarovanja.
Opozicijski SDS, NSi in SNS predlog zavračajo, saj da ne prinaša nič dobrega za ljudi, medtem ko je Levica napovedala podporo predlogu, pa še to zgolj zato, da ga bodo na januarski parlamentarni seji v tretjem branju lahko še z dopolnili preoblikovali. Sedanji predlog zanje ni sprejemljiv. "Namesto nepravičnega enakega plačila komercialnim zavarovalnicam bosta upokojenec s 500 evri pokojnine in menedžer s 5000 evri plače enako plačevala državi," je pojasnil Miha Kordiš (Levica). Po tednih ugibanj, kakšno je njegovo stališče, je bil jasen tudi minister za zdravje Aleš Šabeder. Zagovarja ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a ta mora biti takšna, da se bo "vsaj tako kot doslej zagotavljalo stabilno financiranje zdravstvenega sistema". Zato, po njegovem, parcialna rešitev, kot je na mizi, potrebuje varovalke, sicer lahko ogrozi zdravstveni sistem. Obenem je v prihodnjih mesecih napovedal vladni predlog, ki naj bi omenjeno vprašanje uredil celovito.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta