Poslanec DeSUS Lep gre na svoje. Mu bo še kdo sledil?

Žana Vertačnik
16.03.2021 06:00
Poslanec Jurij Lep je napovedal, da v poslanski skupini Desusa noče biti "volk samotar", zato jo bo zapustil. Pojasnil je, da bo pri tem skušal najti še nekaj partnerjev. Ali bodo to poslanci SMC Zorčič, Sluga in Rajić, bi lahko bilo jasno ob prihajajočem nadaljevanju seje sveta stranke Zdravka Počivalška.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanec Jurij Lep pravi, da v Desusovi poslanski skupini ni sporov in se člani med seboj dobro razumejo, nepremostljivi pa da so njihovi različni pogledi.
Andrej Petelinšek

Desus bo, kot kaže, po odhodu predsednika Karla Erjavca ostal še brez člana poslanske skupine. Poslanec Jurij Lep, ki je javno podpiral odhod Desusa iz vladajoče koalicije in si prizadeval za uspeh konstruktivne nezaupnice, je včeraj napovedal, da bo odšel iz poslanske skupine, ne pa še tudi iz stranke. "V glavnem gre za to, da se poslanci med seboj sploh ne kregamo, ampak imamo pa različna mnenja in pobude. Nekateri bi sodelovali z vlado, drugi ne bi in na dveh stolih jaz pač ne morem sedeti," je pojasnil za Večer.

"Težko bi bil trn v peti Desusu"

Kot je nadalje povedal poslanec, ima čisto vest, saj da je ves čas podpiral sklepe organov stranke. Se pa razhajanja poslanske skupine in stranke dogajajo že dalj časa, je povedal in dodal, da je enkrat "zgodbo" moral zaključiti. Med drugim je opomnil, da se je na nedavni tiskovni konferenci vlade ob liderjih koalicijskih strank pojavil tudi kmetijski minister iz vrst Desusa Jože Podgoršek. Premier Janez Janša je takrat pojasnil, da je minister tam kot strokovnjak s področja, ne pa kot predstavnik stranke, hkrati pa dodal, da so se s poslansko skupino dogovorili, da bo Podgoršek ostal nekakšna neformalna vez poslancev Desusa z vlado. Kot nam je povedal Lep, o teh dogovorih ne ve ničesar. O odhodu iz poslanske skupine je po svojih navedbah razmišljal že nekaj časa, koraka pa ni napravil. "Zdaj se bom odstranil iz poslanske skupine, oni pa bodo lahko delali, kar bodo hoteli. Tako kot se dogaja zdaj, edini razmišljam drugače in zato je prav, da se tisti, ki je v manjšini, umakne," je povedal in presodil, da bi bil "volk samotar", če bi ostal v Desusovi skupini.

Po 38. členu statuta Desusa sicer poslancu, ki izstopi iz poslanske skupine ali postane samostojni poslanec, preneha članstvo v stranki z dnem izstopa. "Sploh nisem razmišljal o statutu. Težko bo, da bi edini, ki podpira organe stranke, bil trn v peti Desusu," nam je pojasnil Lep. Vodje poslancev Desusa Franca Jurše še pred današnjim rednim sestankom poslanske skupine za komentar nismo mogli priklicati, je pa Lepovo odločitev pospremil poslanec Branko Simonovič: "Do zdaj smo se vsi zavzemali, da je treba vložiti neki napor, da poslanska skupina ostane enotna. Pričakujem, da bo jutri (danes, op. p.) to obrazložil, sem pa dovolj demokratičen, da odločitve posameznikov spoštujem."

Podpora Počivalšku ni absolutna

Lep je v državnem zboru včeraj sicer povedal, da bo "poiskal še nekaj partnerjev, če ne, pa tudi v redu". Na Večerovo vprašanje, ali je to signal SMC-jevemu trojčku Janja Sluga-Branislav Rajić-Igor Zorčič, ki naj bi po naših informacijah po notranjestrankarskih razprtijah prav tako razmišljal o odcepitvi na svojo poslansko pot, je Lep odvrnil, da med njimi dogovora ni. "Če ne bo šlo drugače, bom pač samostojni poslanec še nekaj časa, v prihodnosti pa bom videl, kam," je dodal.

Po seji sveta SMC v preteklem tednu, po kateri je prvak Zdravko Počivalšek zatrdil, da je stranka enotna, pa sicer še naprej prihajajo neuradne informacije o namerah "opozicije" znotraj poslanske skupine. Spomnimo, Sluga, Rajić in Zorčič na svetu stranke o sklepu, da naj SMC aktualni predsednik programsko prenovi in popelje na volitve, niso glasovali. V tem kontekstu je presenetila včerajšnja izjava poslanca Rajića, ko je v državnem zboru zatrdil, da ima predsednik SMC enotno podporo celotne poslanske osmerice. Na dodatno Večerovo vprašanje je pojasnil: "Na svetu stranke, ki se je prekinil, smo ostali pri zelo pomembnem vprašanju. Ko se strinjamo okoli tega, kakšno je trenutno stanje v SMC, je eno. Ko pa se vprašamo, kako bomo delovali v prihodnje, kar bomo začeli obravnavati šele na nadaljevanju seje sveta stranke, pa bo podpora odvisna od rešitev." Za odziv o podpori predsednika smo prosili tudi vodjo poslancev Slugo. V pisnem odzivu je opomnila zgolj, da na zadnji seji sveta "trije poslanci nismo glasovali". Sejo sveta stranke bodo v SMC sicer nadaljevali naslednji četrtek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta