Posledice umika soglasij bodo pacienti občutili marca

Urška Mlinarič
01.02.2024 19:55

Grozi tudi zapiranje ambulant, da bi zagotavljali nujno medicinsko pomoč. V koaliciji ministrico Valentino Prevolnik Rupel pozivajo, naj zdravnikom prekliče soglasja za delo drugje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potem ko se je minuli teden pogovorila z direktorji bolnišnic, se je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel sestala še z direktorji zdravstvenih domov. 
Robert Balen

Teden po tem, ko se je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel sestala z direktorji bolnišnic, je včeraj preverjala pri direktoricah in direktorjih zdravstvenih domov, kako zdravniška stavka vpliva na delo v teh zavodih. Po srečanju je povedala, da za zdaj delo poteka "večinoma normalno", skrbijo pa direktorje umiki soglasij za nadurno delo. Ti bodo večinoma začeli veljati čez 30 dni, zato bodo bolniki umik občutili marca. Tudi zato bodo direktorji, ki apelirajo na čimprejšnji dogovor med vlado in sindikatom Fides, do takrat skušali najti organizacijske rešitve. Prioriteta bo zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva, zato se lahko zgodi, da bodo v domovih prisiljeni zapirati posamezne ambulante. 

Število umaknjenih zdravniških soglasij za delo preko polnega delovnega časa se razlikuje od zavoda do zavoda. "V nekaterih je umikov soglasij veliko, v nekaterih jih tako rekoč ni," je povedala ministrica. Direktorji naj bi ji bili poročali, da so zdravniki na primarni ravni "res zavzeti", se trudijo in od bolnikov v času stavke prejemajo številne pohvale o dostopnosti. 

Tudi izdajanje bolniških listov naj bi v 80 odstotkih zdravstvenih domov potekalo tekoče, medtem ko v drugih domovih razmišljajo, kako bi to uredili. 

V SB Trbovlje nihče ni umaknil soglasja

V Zdravstvenem domu Postojna je za zdaj soglasja za nadurno delo po besedah direktorice Irene Vatovec preklicalo 70 odstotkov zdravnic in zdravnikov, zato bodo v primeru uveljavitve umika soglasij morali na primarni ravni, da bi zagotavljali nujno medicinsko pomoč, zapirati ambulante. Reorganizacija bo neizbežna, težave pričakujejo še posebno na pediatriji, saj jim pediatrov primanjkuje, je povedala Vatovec. 

Na vprašanje, ali bodo zdravnikom, ki so umaknili soglasja za nadurno delo, preklicali soglasja za delo drugje, je direktorica pojasnila, da zdravniki na primarni ravni večinoma ne delajo v drugih ustanovah. Bodo pa imeli v zdravstvenih domovih dodatne težave, če bodo vodstva bolnišnic svojih zdravnikom preklicala soglasja za delo drugje, saj številni pomagajo v domovih. V ZD Postojna bi zaradi tovrstnega preklica soglasij odpadla zdravstvena dejavnost ortopedije, kirurgije in pulmologije. 

Z izjemo bolnišnice v Murski Soboti, kjer uradno še niso prejeli umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo, neuradno je slišati, da naj bi jih umaknila tretjina zdravnikov, in v trboveljski bolnišnici, kjer soglasja ni umaknil niti en zdravnik, iz drugih bolnišnic poročajo o množičnih umikih soglasij. Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je v celjski bolnišnici soglasje umaknila skoraj polovica zdravnikov, zato bo marca nujno treba reorganizirati delo. V Slovenj Gradcu, kjer je soglasje umaknilo 70 odstotkov zdravnikov, in v Novem mestu, kjer je ta delež 45-odstoten, so se vodstva bolnišnic že odločila, da bodo zdravnikom umaknila soglasja za delo drugje. V Celju te odločitve še niso sprejeli. To naj bi storili v prihodnjih dneh, če ne bodo prejeli navodil resornega ministrstva, kako naj ravnajo. 

Kdaj delodajalec lahko prekliče soglasje

Poslanci koalicijskih strank, Gibanja Svoboda, SD in Levice, so ministrstvo za zdravje pozvali, naj preveri, ali še obstaja pravna podlaga za veljavnost soglasij za zdravniško delo drugje. O preklicu soglasja sicer lahko odloča le vodstvo javnega zavoda, ki je zdravniku podalo soglasje. Zakon o zdravstveni dejavnosti določa, da zdravnik soglasje za delo - največ osem ur tedensko - pri drugem delodajalcu dobi, če zaradi njega ni povzročena škoda javnemu zavodu oziroma ne nastane motnja pri opravljanju dejavnosti javnega zavoda; zdravstveni delavec v celoti izvršuje svoje delovne obveznosti glede količine in vrste opravljenih zdravstvenih storitev pri matičnem delodajalcu, zdravstveni delavec ne odklanja nadurnega dela, pripravljenosti in morebitnih drugih oblik dela pri delodajalcu in zdravstvenem delavcu zaradi dela pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti ali kot izvajalcu zdravstvene dejavnosti ni onemogočen dnevni in tedenski počitek ter letni dopust. Če katerega od teh določil krši, mu delodajalec lahko soglasje prekliče.

Tudi v UKC Maribor in UKC Ljubljana odločitve o umiku soglasij za delo drugje še niso sprejeli oziroma se v naši največji bolnišnici v državi o tem za zdaj ne želijo opredeliti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta