Posli z zaščitno opremo: Pečečnik nabavil dražje rokavice

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
21.04.2020 20:36

Ob nabavah zavoda za blagovne rezerve vse več vprašanj: zakaj je Joc Pečečnik nabavil nadstandardne in dražje rokavice, čemu 400 tisoč zaščitnih očal in kako naročeno blago presega kapacitete prevoza

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večmilijonski posli nabav zaščitne opreme dan za dnem sprožajo nova vprašanja in nejasnosti. 
Robert Balen

Najvrednejši posel zavoda za blagovne rezerve, skoraj 31-milijonska nabava zaščitne opreme podjetja Joca Pečečnika, še naprej odpira nova vprašanja. Pečečnik naj bi po sklenjenih pogodbah dobavil pet milijonov rokavic po ceni 0,8 evra za kos, kar je skupno štiri milijone evrov. A pozor, gre za sterilne rokavice iz lateksa, ki se sicer uporabljajo v kirurgiji in za zaščito pred covidom-19 niso nujno potrebne. Za to so priporočljive nitrilne rokavice, te je zdravstvenim delavcem v napotkih pri uporabi osebne zaščitne opreme priporočilo ministrstvo za zdravje. Nitrilne rokavice naj bi bile bolj vzdržljive, so pa, kar najbolj bode v oči, tudi neprimerljivo cenejše.
Če bi država nabavila rokavice po priporočilih ministrstva za zdravje, bi torej prihranila. Pridobili smo primer cenika nitrilnih rokavic nekaterih proizvajalcev iz marca. Ena izmed ponudb je ocenjena na 4,2 dolarja za paket stotih rokavic, kar pomeni 0,04 dolarja na rokavico in torej 20-krat nižjo ceno. Če sledimo tej tržni ponudbi, bi po naših izračunih država lahko za enako količino rokavic prihranila tudi do 3,8 milijona evrov. Pridobili smo še ponudbo rokavic, ki jih nabavlja Pečečnik, približno pred tednom dni je proizvajalec navedel mnogo nižjo nabavno ceno 0,14 evra na rokavico.

Podjetnik Joc Pečečnik kot nabavnik zaščitne opreme za Slovenijo.
Twitter/vlada RS
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta