Poslovil se je nekdanji poslanec SD Miran Potrč

L. M.
28.03.2023 10:31

V 85. letu starosti je umrl nekdanji dolgoletni politik in poslanec SD Miran Potrč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miran Potrč je bil petkrat izvoljen za poslanca, med drugim je bil tudi podpredsednik državnega zbora.
Robert Balen

Miran Potrč je bil delegat zadnjih dveh mandatov skupščine Socialistične republike Slovenije, nato pa je bil do svoje upokojitve petkrat izvoljen v državni zbor, kjer je opravljal pomembne funkcije, med drugim je bil tudi podpredsednik državnega zbora. V dolgoletni poslanski karieri je Potrč več let vodil poslansko skupino SD.

V politiko je vstopil že leta 1968, ko je postal sekretar mariborskega mestnega komiteja Zveze komunistov Slovenije (ZKS). Leta 1973 je postal predsednik komisije in član predsedstva centralnega komiteja ZKS in je ta položaj zasedal do leta 1978, nato pa je postal predsednik Zveze sindikatov Slovenije in je bil na tej funkciji dve leti. V 80. letih prejšnjega stoletja je bil prvi predsednik sveta mariborske univerze. 

V samostojni Sloveniji je bil član strank SDP in ZLSD, obe sta bili predhodnica sedanjih Socialnih demokratov (SD). Leta 1992 je bil izvoljen za poslanca in je vse do upokojitve leta 2011 opravljal to funkcijo. Leta 2009 je postal tudi podpredsednik SD. Po politični upokojitvi je leta 2014 izdal tudi knjigo spominov z naslovom "Klic k razumu".

Iz državnega zbora so sporočili, da bo v četrtek in petek v preddverju velike dvorane odprta žalna knjiga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta