Posodobitev Slovenske vojske: Hitijo z nakupom boxerjev, cenejše piranhe jih ne zanimajo

Timotej Milanov Timotej Milanov
07.12.2021 06:00

Obrambno ministrstvo je glede nakupa oklepnikov 8x8 preučilo možnosti nabave oklepnikov Rosomak,
Mowag in Patria, vendar tudi v teh primerih ponujenih cen ne razkrivajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Za nakup oklepnikov Piranha se je odločila tudi Danska. 

Wikipedia

V sklopu načrtovane posodobitve Slovenske vojske, za katero bo država do leta 2026 namenila 780 milijonov evrov, bo Slovenija kupila tudi 45 oklepnikov 8x8 Boxer. Omenjena vozila potrebuje za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine. Na ministrstvu za obrambo pojasnjujejo, da je ocenjena vrednost, ki izhaja iz investicijske dokumentacije za nakup 53 bojnih oklepnih vozil, 412 milijonov evrov. Ta znesek vključuje tudi nakup druge opreme in storitev, potrebnih za realizacijo projekta, pravijo. Gre za rezervne dele, simulatorje, strelivo, usposabljanje, orodje, merilno in testno opremo za vzdrževanje …

Sprva bomo kupili osem oklepnikov manj

Ker je torej predvideno, da bo Slovenija najprej kupila le 45 tovrstnih oklepnikov, bo znesek toliko nižji. Slovenija bo za nabavo teh oklepnikov pristopila k večnacionalnemu programu Boxer v sklopu Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). V programu Boxer sicer sodelujejo Nemčija, Nizozemska, Velika Britanija in Litva. Sklenitev sporazuma z OCCAR v ta namen, ki pa še ne pomeni sklenitve posla, je novembra letos podprl tudi državnozborski odbor za zunanjo politiko, ki bo jutri obravnaval še predlog zakona o ratifikacji tega sporazuma. Za tak način nakupa so se odločili na podlagi izvedene raziskave trga in potrjene investicijske dokumentacije, ki je pokazala, da je tak način nakupa najustreznejši. Poleg nakupa boxerjev je za to zadolžena projektna skupina preučila še možnost nadgradnje obstoječih oklepnih vozil Svarun in možnost nakupa po sistemu vlada-vladi od ZDA za vozila proizvajalcev Rosomak, Mowag in Patria ter pripadajočih oborožitvenih sistemov različnih proizvajalcev. A na vprašanje o ceni oklepnikov v teh primerih odgovarjajo: "O vrednosti in vsebini posameznih ponudb, ki so poslovna skrivnost podjetij, ne moremo pisati."

So ugodnejšo ponudbo izločili brez obravnave?

Decembra lani so na ministrstvu za obrambo prejeli še dopis družbe General Dynamics European Land Systems (GDELS). To je evropska podružnica ameriške korporacije General Dynamics s sedežem v Madridu, v katerem med drugim predstavljajo svojo ponudbo vozil 8x8. To je oklepnik Piranha 5, ki ga že uporabljajo nekatere članice Nata. Španija je naročila 348 tovrstnih oklepnikov, Danska 309 in Romunija 227. Izhodiščna cena za dobavo 48 oklepnikov Piranha 5, vključno z oborožitvenimi postajami, ki ustrezajo standardom Nata, bi bila 220 milijonov evrov. Končna cena bi bila odvisna od različice, za katero bi se odločili, po mnenju nekaterih strokovnjakov pa bi bila vseeno za od 20 do 30 odstotkov nižja od zneska, ki ga bo Slovenija namenila za nakup boxerjev. Pri tem so pri GDELS izrazili tudi pripravljenost pomagati pri vzpostavljanju stikov z omenjenimi državami uporabnicami vozil Piranha, če bi želela Slovenija vozila kupiti od njih po sistemu vlada-vladi. V primeru direktnega nakupa so v GDELS izrazili tudi možnost sodelovanja lokalnega gospodarstva pri proizvodnji vozil. Na ministrstvu pojasnjujejo, da so od General Dynamics prejeli zgolj vljudnostno pismo, v katerem so na splošno ocenili vrednost projekta, ni pa bilo v njem opredeljenih specifičnih potreb Slovenske vojske: "Dejanske vsebine njihova 'ponudba' ni vsebovala in zato tudi ni primerljiva s celovito analizo, ki je bila opravljena v investicijski dokumentaciji, in ni izpolnjevala vseh potreb opredeljenih v taktični študiji." Pri tem ne pojasnjujejo, zakaj GDELS niso pozvali k oddaji ustrezne ponudbe. Ministrstvo za obrambo, ki ga vodi predsednik koalicijske Nove Slovenije Matej Tonin, želi očitno na vsak način skleniti vse pogodbe za nakup obrambne opreme še pred iztekom mandata te vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta