Posojila v švicarskih frankih: S peticijo za pošten moratorij

Srečko Klapš Srečko Klapš
28.05.2020 06:00

Posojilojemalce pestijo nižji prihodki in višji obroki zaradi rasti tečaja. Njihov dolg lahko še zvišajo zaračunane obresti v času moratorija odplačila posojil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izpad dohodkov nekaterim onemogoča odplačevanje. 
Andrej Petelinšek

Posledice epidemije koronavirusa so prizadele tudi okoli 16.000 posojilojemalcev v švicarskih frankih (CHF). Njihov položaj so še poslabšali nižji prihodki v zadnjih mesecih in rast tečaja švicarskega franka v primerjavi z evrom, ocenjuje predsednik Združenja Frank Matjaž Sušnik.

Mnogi odlašajo s prošnjo za moratorij

"Težave posojilojemalcev v švicarskih frankih so precej podobne tistim, s katerimi se spopadajo drugi kreditojemalci. Izpad dohodkov nekaterim onemogoča odplačevanje. Mnogi se bojijo rasti tečaja švicarskega franka zaradi krize in še odlašajo s prošnjo za moratorij. Tudi to, da je po lobiranju bank iz prvega predloga zakona umaknjena zahteva, da banke ne služijo s stisko kreditojemalcev, ki je nastala s pandemijo, se nam ne zdi pošteno," je kritičen Sušnik, saj po njegovem moratorij, v katerem se kopičijo obresti, posojilojemalcev ne razbremeni, ampak bodo po izteku odloga plačil kreditnih obveznosti ti soočeni s še višjim dolgom, glede na to, da bodo banke ves čas trajanja odloga obračunavale pogodbene obresti. Prav tako bodo potrošnikom lahko zaračunale stroške odobritve odloga, kar nekatere tudi že počnejo. Da bi to spremenili, so v Združenju Frank pripravili tudi spletno stran (moratorij.si), na kateri zbirajo podpise pod peticijo za pošten moratorij za vse kreditojemalce. Do torka jo je neposredno podpisalo 1608 ljudi.

Matjaž Sušnik, Združenje Frank: "Izpad dohodkov nekaterim onemogoča odplačevanje obrokov. Mnogi se bojijo rasti tečaja švicarskega franka."
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta