Postati želijo jeziček na tehtnici. Kaj pred volitvami ponujajo potencialni partnerji in naravni zavezniki SDS?

Matej Grošelj Matej Grošelj
27.01.2022 06:00

Z vstopom stranke Naša dežela in gibanja Povežimo Slovenijo nastaja gneča tudi na desnem političnem polu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V gibanju Povežimo Slovenijo so večinoma zbrani dolgoletni znanci slovenske politike. 

Robert Balen

Ključ do četrte vlade Janeza Janše imajo prijateljske stranke SDS – to so predvsem Nova Slovenija, Naša dežela in združenje političnih akterjev, ki delujejo znotraj gibanja Povežimo Slovenijo. Vse tri skupine se v javnosti predstavljajo kot politična sredina, kar postaja vse bolj zaželen izraz pred aprilskimi volitvami v državni zbor. "Ključni problem teh strank je, da so zgrešile strategijo in iščejo volivce v polju SDS, kjer ni ostalo prav veliko glasov. Na desnici je vloga šefa zelo jasna, zato ni dvoma, kdo bo iztržil največ," meni politolog Alem Maksuti.

Združevanje za politično preživetje

Aleksandra Pivec, za katero je KPK v času njenega ministrovanja ugotovila kršitev integritete, se poskuša politično rehabilitirati kot predsednica stranke Naša dežela, s katero se samostojno odpravlja na volitve. Drugačno taktiko so izbrali v gibanju Povežimo Slovenijo, kjer so večinoma zbrani dolgoletni znanci slovenske politike. Združenje petih različnih strank predstavljajo Marjan Podobnik (SLS), Franc Kangler (NLS), Andrej Čuš (Zeleni), Andrej Magajna (Nova socialdemokracija), Zdravko Počivalšek in Alojz Kovšca (oba Konkretno). Evropski poslanec in podpredsednik SLS Franc Bogovič je somišljenike v torek zvečer gostil v vinski kleti v Nemški vasi pri Krškem, kjer je vladalo domačijsko vzdušje. Med drugim so postregli pršut in vino, Oto Pestner – tudi kandidat za poslanca – pa je v vlogi prvega slavčka političnih zaveznikov zapel novo himno gibanja.

Tako Naša dežela kot Povežimo Slovenijo pred volitvami nastopajo zelo samozavestno in odločno. "Verjamem, da bo naša lista postala presenečenje volitev," pravi Franc Bogovič in zatrjuje, da Povežimo Slovenijo ponuja odgovor na trenutno razdeljenost v slovenski politiki. Da povezujejo liberalni, ljudski in zeleni center, volivce nagovarja gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Želimo ustvariti enakomeren razvoj za vse regije, da bo v vsakem delu države možno dobiti dobro plačano delovno mesto, si ustvariti družino in poslovno kariero," pravi Počivalšek, ki osem let zapored opravlja funkcijo gospodarskega ministra. Ker je njegova stranka Konkretno mrknila iz utripa javnega mnenja, združevanje predstavlja edini način za preživetje nekoč vodilne politične sile v državi. "Cilj je, da pod dežnikom gibanja povežemo bolestno razdeljen slovenski politični prostor," dodaja eden ključnih stebrov tretje Janševe vlade.

Gibanje Povežimo Slovenijo želi po besedah predsednika državnega sveta Alojza Kovšce postati jeziček na tehtnici pri sestavljanju prihodnje vlade: "Odprti smo na vse strani s ciljem, da bomo v Sloveniji dobili operativno vlado, ki bo sposobna sprejemati tudi nepriljubljene odločitve. Prihaja čas streznitve in slabo bo, če bomo imeli šibko vlado, ki bo všečna na kratek rok." Gibanje stavi na podporo lokalnih skupnosti in zagotavlja, da ima skoraj v celoti zakoličeno kandidatno listo za volitve. Za sedeže v parlamentu se bodo po besedah koordinatorke gibanja Nade Pavšer in vodje volilnega štaba Marjana Podobnika med drugim potegovali nekdanji poslanec SLS Jakob Presečnik, številni nekdanji in sedanji župani, kot so Janez Cimperman, Franc Čebulj, morda tudi Franc Pukšič in Pavel Rupar (vsi so bili nekoč v SDS), zraven bodo ministri iz stranke Konkretno, v igri ostajata Ernest Petrič, svetovalec predsednika države Boruta Pahorja, in nekdanja šampionka v judu Lucija Polavder. Gibanje bo iskalo podporo tudi med državljani, ki zavračajo cepljenje proti covidu.

Maksuti: To so iztrošeni politični potenciali

In kakšen je domet političnih iniciativ, kot sta Naša dežela in Povežimo Slovenijo? "Če bo volilna udeležba več kot 60-odstotna, bodo imele vse manjše stranke in zavezništva težavo z uvrstitvijo v parlament. Povežimo Slovenijo in do neke mere tudi Naša dežela in drugi sateliti iščejo glasove predvsem v bazenu SDS, namesto da bi se distancirali od politike največje vladne stranke. Na desnici v igro vstopajo obrazi z iztrošenimi političnimi potenciali. Predvsem tisti, ki so problematični v sedanjem mandatu, bodo na volitvah doživeli politične sankcije. Nova Slovenija bo imela preglavice tako kot leta 2008, ko se je pod Andrejem Bajukom podredila SDS in izpadla iz državnega zbora. Četudi bodo mobilizirali vse svoje volivce, se jim ob visoki udeležbi lahko zgodi, da bodo trepetali za vstop v parlament," napoveduje politični analitik Alem Maksuti.

Naš sogovornik ocenjuje, da je na desni strani preveč patološke navezanosti na Janšo, brez katerega si ne predstavljajo slovenske politike. "Opekli se bodo, ker je mobilizacija nekdanjih volivcev SMC in Desusa z vstopom petega akterja na levosredinskem polu že narejena. Desnica je že v preteklosti poskušala delovati z novimi projekti. V zadnjih letih so se pojavili različni obrazi, kot so Bernard Brščič, Aleš Primc, Bojan Požar … Predstavljali so predvsem željo Janše, da bi postali njegovi koalicijski partnerji. SDS s porazom satelitov ne bo izgubila veliko. Pristala bo v opoziciji, s svojo politično strategijo pa pred volitvami mobilizira tudi nasprotni pol, ki je močnejši. To je edino dejstvo, ki ga je možno razbrati iz vseh anket in splošnega razpoloženja med ljudmi," je pristavil Maksuti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta