Potrebe turizma in konec Adrie Airways: Za boljšo letalsko dostopnost, kot smo jo imeli

Franja Žišt Franja Žišt
07.10.2019 17:26

Bistveno je, da imamo prevoznike, ki bodo pokrivali strateške linije, tudi take, ki na prvo žogo morda niso najbolj profitabilne ali polne, pravi stokovnjakinja za turizem dr. Maja Uran Maravić.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Letalska povezanost oziroma dostopnost Slovenije je, odkar so jo leta 2007 začeli spremljati v indeksu turistične konkurenčnosti, eden najslabših elementov slovenske turistične ponudbe, poudarja strokovnjakinja za turizem dr. Maja Uran Maravić s Fakultete za turistične študije v Portorožu. Čemu pripisati ozko grlo letalske dostopnosti? "Ne gre le za odsotnost povezav z določenimi destinacijami, ampak da so bile v zadnjih letih tudi cene letalskih vozovnic izredno visoke. Adria je imela ves čas prevladujoč delež letov, po nekaterih podatkih v zadnjem letu polovico," pojasnjuje sogovornica, da smo imeli že v preteklosti težave z domačim letalskim prevoznikom in s tem z dostopnostjo države, kar je pred časom pokazala tudi analiza 14 letališč, v kateri je sodelovala.

Hoteli imajo težave, ker gostje ne pridejo

Sedaj, ko smo ostali brez letalskega ponudnika, se "hotelom v Ljubljani dogaja, da gostje ne pridejo, a pred tem niti ne odpovejo rezervacije, nekateri pa jo odpovedo, odpovedujejo tudi kongresne dogodke". To zbuja skrb in tak trend je treba ustaviti, meni sogovornica. Dobro je, da so večino glavnih povezav zagotovile druge letalske družbe, vprašanje pa je, "kaj se ni pokrilo in kaj bi se še moralo pokriti".

Maja Uran Maravić: "Z letalom prispejo turisti z visoko dodano vrednostjo, ki so pripravljeni več trošiti in na katere ciljamo." 
Osebni arhiv

Z letalom gostje z dodano vrednostjo

Delež turistov, ki k nam pripotujejo z letalom, sicer ni velik, sogovornica ocenjuje, da jih je le okoli desetina. "Pa vendar je za turizem letalska dostopnost pomembna, predvsem za turiste z oddaljenih trgov. Tisti, ki k nam lahko prispejo z avtom, pridejo. Za tiste, ki so bolj oddaljeni in ki pri nas bivajo malo časa, je pomembno, da pridejo k nam ugodno in na enostaven način. To so predvsem poslovni turisti, za katere vemo, da več trošijo kot prostočasni, pa tisti, ki hodijo na city breake, gastro turisti ..., turisti z visoko dodano vrednostjo, ki so pripravljeni več potrošiti in na katere ciljamo," razlaga sogovornica, da ti prihajajo iz držav, ki so nekoliko oddaljene, denimo iz držav Skandinavije, Beneluksa, Velike Britanije.
Kako pomembno pa je, da te turiste k nam pripelje nacionalni prevoznik in ne denimo tuja družba? "V turizmu nikoli ne ločujemo med tujimi in domačimi lastniki. Zanimajo nas strateški lastniki, ki so pripravljeni vlagati, ki niso požrešni na kratkoročne dobičke. Nikjer ni dokazano, kateri lastnik je boljši. Bistveno je, da imamo prevoznike, ki bodo pokrivali strateške linije, tudi take, ki na prvo žogo morda niso najbolj profitabilne ali polne. A pri teh linijah moramo vztrajati, ker hočemo s tega trga dobivati goste. Dobro je, da je vlada sprejela dopolnilo zakona o letalstvu, ki omogoča subvencioniranje linij, ki so strateško pomembne za nas. Potrebujemo dobro letalsko dostopnost, boljšo, kot smo jo imeli," zaključi sogovornica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta