Potrjeno: Pošta ima novega šefa, podjetnika iz Poljčan, sicer tam občinskega svetnika SDS

Damijan Toplak
30.03.2021 18:00
Začasno je vodenje Pošte Slovenije prevzel Tomaž Kokot, ki je pred kratkim postal predsednik nadzornega sveta Pošte, medtem ko se je dolgoletni generalni direktor Boris Novak odločil za sporazumni odhod.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomažž Kokot je novi začasni generalni direktor Pošte Slovenije. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Kot smo napovedali, je današnja seja nadzornega sveta Pošte Slovenije, katere so se nekateri nadzorniki udeležili na daljavo, tudi zaradi koronavirusne bolezni, potekala po scenariju, ki se je napovedoval zadnjih nekaj tednov. Boris Novak, dosedanji generalni direktor Pošte Slovenije, ki je to največje podjetje s sedežem v Mariboru in z blizu 7000 zaposlenimi v skupini vodil vse od maja 2012, se je odločil za sporazumni odhod, ki naj bi mu po naših podatkih prinesel tudi 12 plač odpravnine. Nasledil pa ga bo z jutrišnjem dnem, za enkrat začasno kot vršilec dolžnosti, Tomaž Kokot, ki je član SDS in občinski svetnik v Poljčanah, kjer se je pred tremi leti neuspešno potegoval tudi za mandat župana. V upravi Pošte ostajata Andrej Rihter in Vinko Filipič.

Nekaj minut pred začetkom današnje seje, ki je trajala pet ur, je do nas prišla informacija, da naj SDH, ki je kot upravljavec državnega premoženja odgovoren tudi za upravljanje Pošte Slovenije (ta je v 100-odstotni lasti Republike Slovenije), naj ne bi bil navdušen nad kadrovskimi spremembami v upravi Pošte. A so nam to na SDH zanikali, rekoč, da se v delo nadzornega sveta Pošte ne vmešavajo, saj to niti ne bi bilo s pravili korporativnega upravljanja. A drugi strokovnjaki s tega področja menijo, da so zamenjave vodstev, ki se zgodijo le v nekaj dneh po imenovanju novega nadzornega sveta, močno vprašljive, saj se z delom vodstva podjetja, ki ga razrešujejo, še niso mogli dodobra seznaniti, iz česar lahko utemeljeno izhaja, da gre pravzaprav za politično kadrovanje in ne na podlagi strokovnosti. Kakorkoli, danes je na Pošti Slovenije vendarle prišlo do (začasne) zamenjave vodstva, čeprav je bila zamenjava po svoje nemajhno presenečenje, saj je tudi Novak član vladajoče SDS, a se je očitno pok med njim in vrhom stranke zgodil že pred časom, ko je bil sredi februarja Boris Novak razrešen z mesta neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), saj očitno niso bili najbolj zadovoljnji z njegovim tamkajšnjim delovanjem.

Tomaž Kokot je opravil magisterij ekonomskih in poslovnih ved 2. bolonjske stopnje, trenutno opravlja doktorski študij na področju projektnega menedžmenta. Ima delovne izkušnje s področja vodenja, koordiniranja in usmerjanja aktivnosti podjetja, koordiniranja dela organizacijskih enot, vodenja finančnega poslovanja podjetja ter prestrukturiranja ali reorganiziranja podjetja, vodenja širitve poslovanja podjetja na nove trge in nova tržna področja ter vpeljave novih poslovnih modelov. Do zdaj je bil izvršni direktor mariborskega IT podjetja FlawlessCode, ki je v lasti Primoža Kokota. Ob današnjem imenovanju je Kokot izpostavil: "Ob prevzemu funkcije vršilca dolžnosti generalnega direktorja Pošte Slovenije se mag. Borisu Novaku zahvaljujem za dosedanje dolgoletno vodenje Pošte Slovenije. Prevzeto funkcijo jemljem s polno odgovornostjo ter z zavedanjem, da je Pošta Slovenije ena izmed pomembnejših državnih družb, kar se je pokazalo tudi v času epidemije. Vse dokler bom opravljal to funkcijo, bom sledil že začrtani razvojni strategiji skupine PS ter si prizadeval za njeno nadaljnjo rast in razvoj."

Vse naloge predsednika nadzornega sveta Pošte po novem opravlja namestnik predsednika nadzornega sveta Franci Mihelič. Kot predstavniki kapitala so člani nadzornega sveta še Matjaž Fortič, Aleš Buležan, Ervin Renko in dr. Tomaž Kostanjevec, kot predstavnika sveta delavcev Pošte Slovenije pa sta v nadzornem svetu Saša Gržinič in Dijana Kos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta