Pouk v mehurčkih bo nuja. Zmedo povzročajo različna navodila o tem, ali je testiranje obvezno

Urška Mlinarič
21.01.2021 17:50
Učenci naj bi se vrnili na spodbuden in mehek način. Kdor otroka ne bo pripeljal v vrtec, naj bi bil še naprej oproščen plačila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrniti se tako, da se bodo otroci spet počutili dobro, pozitivno, zaželeno v šolskih prostorih, pravi ministrica. 
Igor Napast

Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo bodo vsaj učenci prve triade v devetih statističnih regijah od skupno dvanajstih prihodnji torek ponovno prestopili šolski prag. Pouk bo stekel po modelu C, kar pomeni, da bodo morali biti učenci enega razreda ves čas skupaj in v istem prostoru oziroma v mehurčku.

Pečan: Z razdaljo 1,5 metra bo zdaj še šlo

Navodila NIJZ sicer določajo, da mora biti razdalja med učenci, ki jim v razredu ni treba nositi maske, jo pa morajo na hodnikih, 1,5 metra, kar pomeni, da bodo morali deliti razrede, ki štejejo več kot 17 učencev. "To za zdaj ne bo težava. Tam, kjer imajo večje oddelke, bodo to naredili, težava s pomanjkanjem kadra in prostora pa bo nastala takoj, ko se bosta v šole vrnili tudi druga in tretja triada," je povedal predsednik Združenja ravnateljev Slovenije Gregor Pečan. Pravi, da so tokrat ravnatelji zadovoljni, saj so jih danes ob prihodu v službo na elektronskih naslovih že čakali okrožnica ter navodila in usmeritve o tem, kako organizirati in ponovno zagnati izobraževani proces. Nekaj zmede je nastalo le zaradi različnih navodil glede ponedeljkovega testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju (v vrtcih in prvi triadi dela skupno 26.850 oseb). Medtem ko je v okrožnici ministrstva za izobraževanje, poslani vrtcem in šolam, pisalo, da je testiranje priporočeno, je ministrica za izobraževanje Simona Kustec na današnji tiskovni konferenci povedala, da je obvezno in da se bodo vsi, ki bodo delali v šoli, morali testirati. Da bo celotna situacija še bolj nerodna, pa je njena podrejena, iz sektorja za osnovno šolstvo (njeno ime in tudi dopis hranimo v uredništvu), ravnateljem, ki jih je zanimalo, kaj zdaj, pisno odgovarjala, da "testiranje v zakonodaji ni obvezno". "To bo treba še danes razčistiti in okrožnico popraviti," je dejal Pečan, ki se je skliceval tudi na sklep ministrstva za zdravje, kjer piše, da se mikrobiološka preiskava opravi vsem.

​Zakon o nalezljivih boleznih že določa testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, prav tako konec decembra objavljena uredba o presejalnih testih. A da bo testiranje dejansko lahko obvezno, mora biti omenjeni sklep zdravstvenega ministrstva objavljen v uradnem listu. Ob tem je ministrstvo za zdravje določilo še, da se bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju testirali enkrat tedensko, predvidoma ob ponedeljkih, pri čemer je organizacija testiranj v pristojnosti zdravstvenega doma in v dogovoru z občino oziroma vzgojno-izobraževalnim zavodom.

​Četrti in peti razredi še ne

Čeprav C-model predvideva, da bi se, kjer je to organizacijsko mogoče in če bi tako sklenil ravnatelj, v šole lahko vrnili tudi učenci četrtih in petih razredov, pa se to ne bo zgodilo. Vlada je namreč v sredo zvečer spremenila odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter določila, da se v šole vračajo le učenci od prvega do tretjega razreda. Za otroke iz prve triade, ki se zaradi upravičenih, zdravstvenih razlogov prihodnji teden še ne bodo vrnili v šole, morajo šole, pravi ministrica, poskrbeti za nadaljnje šolanje na daljavo.

Na vprašanje, čemu naj učitelji ob vrnitvi posvetijo pozornost, je Kustečeva odvrnila, da je Zavod za šolstvo dopolnil svoje smernice še z dodatnimi usmeritvami, v katerih je poudarek dan temu, da se vrača "na mehek, spodbuden način. Nikakor ne s preverjanjem znanja ali ocenjevanjem, ampak tako, da se bodo otroci spet počutili dobro, pozitivno, zaželeno v šolskih prostorih." V smernicah je denimo določeno, naj si učitelji vzamejo čas za prilagoditev učencev na šolsko rutino, pozorni naj bodo na čustveno-socialne vidike otrok, še zlasti na stiske, in naj najprej poskrbijo za utrjevanje snovi, ki so jo obravnavali na daljavo, šele nato naj bo na vrsti ocenjevanje znanja.

​Vrtci bodo lahko angažirali dodatne moči

Na vrnitev večine otrok prihodnji teden se s polno paro pripravljajo tudi v vrtcih. Po besedah Janje Bogataj, predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije, so zadovoljni, da so bile v navodilih jasne usmeritve tudi glede reševanja kadrovske stiske, če bo do nje prišlo. V tem primeru bodo lahko angažirali študente, upokojene pedagoške delavce, v skrajnem primeru bodo lahko šli tudi v razpise dodatnih delovnih mest. Pristojni pa so jim prisluhnili tudi glede števila otrok v skupini. "V skupini bo lahko toliko otrok, kot jih je sicer, le da se ne bodo smeli mešati otroci iz različnih skupin." Na vprašanje, ali bodo starši, ki svojih otrok kljub možnosti še ne bodo pripeljali v vrtec, oproščeni plačila, pa Bogatajeva pravi, da so ji na ministrstvu zagotovili, da naj bi v PKP 8 to uredili tako, da bodo starši plačila oproščeni vse do preklica epidemije.

Iz Kluba slovenskih podjetnikov vladi predlagajo, naj zato, da bi preprečili ponovno množično širjenje novih okužb, pred vrnitvijo v šole s hitrimi testi ne testirajo le učiteljev, temveč tudi učence. "S tem bi širjenje virusa hitro zajezili in preprečili možnost nekontroliranega širjenja med učitelji in učenci. Prav tako bi s tem omogočili hitrejšo, predvsem pa bolj varno odpiranje šol ter zmanjšali možnost, da bi po odprtju le-te bilo treba kmalu tudi zapirati," so zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta