Povpraševanje po poletih skromno, povečevanje števila okužb pa za letalski promet tudi ni spodbudno

Gregor Grosman Gregor Grosman
08.10.2020 11:14

Zaradi posledic epidemije virusa covid-19 je letalski promet v Evropi in po svetu še vedno močno omejen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fraport Slovenija

Na nekatera letališča, žal ne vsa, se počasi vrača življenje. Predvsem večja vozlišča imajo to srečo, da je kljub številnim omejitvam potovanj na njih videti veliko dogajanja. A videz vara. Terminali so polni, ker so upravitelji letališč z namenom racionalizacije poslovanja, v katero so prisiljeni zaradi manjšega števila letal in potnikov, marsikje vse preusmerili v isto letališko stavbo.

Pri analitičnem podjetju OAG, ki zbira podatke o zračnem prometu po svetu, so ugotovili, da je globalno gledano letalski potniški promet v primerjavi z lanskim letom upadel za 46,3 odstotka, glede na septembrski upad pa se stanje počasi izboljšuje, če vrednosti primerjamo s prejšnjimi meseci letošnjega leta. Vendar pozitivnega trenda ni mogoče zaznati v vseh državah, še zmeraj pa je na tabeli zgolj kitajsko tržišče edino, kjer so v oktobru zaznali 2,1 odstotno rast. V vseh ostalih državah, tudi v Sloveniji, je stanje  

OAG

Pridobili smo tudi podatke Fraporta Slovenija o številu potnikov, premikov letal in količini prepeljanega tovora čez letališče Brnik za letošnje leto. Skupno je čez letališče Jožeta Pučnika med januarjem in avgustom potovalo 248.447 potnikov, kar je 80,6 odstotka manj v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2019. Premikov letal je bilo 9270 (-60,4 odstotka v primerjavi z lanskim letom), najmanjši upad pa so zabeležili na področju prevoza tovora.

Fraport

"Žal situacija s povečevanjem števila okužb za letalski promet nikakor ni spodbudna," pojasnjujejo pri družbi Fraport Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem. Povpraševanje po letih je skromno, ne samo pri nas, ampak povsod. Menijo, da bo trenutno stanje že tako šibke letalske prevoznike prisililo v še dodatne racionalizacije. 

Pogodbe o zaposlitvi so s 1. avgustom prekinili 82 zaposlenim, še šest se jih bo do konca leta upokojilo. Če se zadeve po novem letu ne obrnejo na bolje, bo treba še dodatno posegati v stroške dela, so še dodali pri Fraportu Slovenija. "Ne bi pa špekulirali o nadaljnjih odpuščanjih, dokler ne vemo, pri čem smo," so zaključili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta