"Povsem nerazumljiva, navijaška in politično zgrešena poteza." Poslanka poslala vladi pobudo, naj odstrani izraelsko zastavo

M.R.
21.05.2021 15:37
Poslanka Levice Nataša Sukič je na vlado naslovila poslansko pobudo v zvezi s takojšnjo odstranitvijo izraelske zastave. Prepričana je, da je vlada z izobešenjem zastave kršila zakon, hkrati pa da gre za zgrešeno navijaško potezo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana. Vlada. Zastava Izraela na poslopju vlade. Zastava, Izrael Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

V pobudi je poslanka Nataša Sukič zapisala, da je bilo izobešenje zastave 14. maja "glede na mednarodni kontekst in trenutno dogajanje na Bližnjem vzhodu povsem nerazumljiva, navijaška in politično zgrešena poteza". Meni, da izobešanje izraelske zastave simbolizira navijaški odziv slovenske vlade, ki je, kot dodaja, "naravnost šokanten in sramoten, predvsem pa zaskrbljujoč, četudi skuša minister Logar s svojimi izjavami delovati konstruktivno".

Poslanka Levice Nataša Sukič
Državni Zbor Rs

Po mnenju poslanke bi lahko Slovenija zavzela podobno držo kot Francija, ki je v torek pozvala Varnostni svet Združenih narodov, naj sprejme resolucijo za zaustavitev nasilja na Bližnjem vzhodu. 

Zapisala je še, da je območje Gaze že skoraj petnajst let pod skoraj popolno izraelsko ekonomsko in logistično blokado, zaradi česar tam vladajo strahotne razmere, in da je v strahu pred bombami več deset tisoč ljudi zapustilo svoje domove. 

"V tako pregreti situaciji tovrstne poteze posameznih držav (kot je izobešanje izraelske zastave v znak solidarnosti z Izraelci), med katerimi se je zaradi nerazumne odločitve predsednika vlade znašla tudi Slovenija, niti malo ne prispevajo k umiritvi in stabilizaciji razmer. Prav nasprotno, konflikt le še dodatno podžigajo," meni Sukičeva.

Vlada je po besedah poslanke z izobešenjem zastave kršila zakon o varstvu javnega reda in miru, "iz katerega jasno izhaja, da za izobešanje izraelske zastave ne obstaja nobena okoliščina, ki bi to dovoljevala". Zato vlado poziva, naj "nemudoma izpred vladnega poslopja odstrani izraelsko zastavo ter na ta način zagotovi, da Slovenija ne bo delovala pristransko, pač pa si bo aktivno prizadevala za umiritev konflikta in mir na Bližnjem vzhodu".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta