Pravna mreža Telekom prijavila Evropski komisiji zaradi "nezakonite državne pomoči" podjetju, ki lasti Novo24TV

M.R.
13.04.2022 11:12

Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD) je na Evropsko komisijo podala pritožbo zaradi domnevno nezakonite državne pomoči, ki da je bila s strani podjetja Telekom Slovenija dodeljena podjetju delniški družbi NTV24.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Gre za podjetje, ki obvladuje televizijo Nova24TV in spletni portal televizije. V sporočilu za javnost so zapisali, da so na podlagi medijskih objav in pridobljene dokumentacije dokazali, da Telekom plačuje nesorazmerno visoko nadomestilo za oddajanje televizijskih programov NTV24, ki jih ta prejema preko posrednika. Ta sredstva naj bi se namreč do NTV24 zlivala preko Inštituta za avtorsko pravico. 

"Višina nadomestila je nesorazmerna glede na ceno, ki jo Telekom d.d. plačuje za programe s primerljivo gledanostjo, glede na ceno, ki jo plačuje za bistveno bolj gledane programe ter glede na ceno, ki jo za programe NTV24 d.d. plačujejo konkurenti (npr. A1)," so zapisali. 

Trdijo, da Telekom s tako "nesorazmerno visokim" nadomestilo daje podjetju NTV24 "neupravičeno prednost na trgu". Posledično naj bi bilo oteženo delovanje ostalih podobnih medijev, menijo in dodajajo, da je to na medijskem trgu slabi demokracijo. Evropsko komisijo zato pozivajo, naj po uradni dolžnosti preuči podatke o domnevno nezakoniti pomoči.

Po poročanju spletnega portala Necenzurirano naj bi Telekom Slovenije, ki tega javno sicer ne razkriva, saj da gre za poslovno skrivnost, plačeval 60 centov mesečno za vsak priključek. Večina tega denarja naj bi na koncu končala pri NTV24. Necenzurirano je še poročalo, da ostali operaterji NTV24 nadomestilo za predvajanje programov plačujejo neposredno temu podjetju in ne Inštitutu za avtorsko pravico. Poleg tega naj bi bila višina tega nadomestila tudi precej nižja, kot jo plačuje Telekom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta