Predčasna veleposlaniška menjava v Washingtonu

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
21.08.2020 06:30

Postopek odpoklica slovenskega veleposlanika v ZDA Stanislava Vidoviča naj bi se bil začel. Največ možnosti, da se namesto njega preseli čez lužo, naj bi imel Tone Kajzer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanislav Vidovič. Četudi naj bi bilo malo navdušenih nad njegovim delom v Washingtonu, naj bi še naprej služboval v diplomatsko-konzularni mreži na tujem. 
Robert Balen

Stanislav Vidovič, slovenski veleposlanik v Washingtonu, naj bi jeseni predčasno končal svoj mandat. Po naših virih naj bi bila odločitev o odpoklicu Vidoviča sprejeta in politično usklajena, postopki pa naj bi bili tudi formalno stekli. Načrt vrha ministrstva za zunanje zadeve, ki ga vodi Anže Logar, naj bi bil, da bi rošado izvedli čim prej, a, kot kaže, bo vse skupaj trajalo še do ponovnega odprtja slovenskega veleposlaništva v Dublinu. Vidovič naj bi se namreč iz ZDA preselil neposredno na Irsko in tam nadaljeval veleposlaniško službo. Ponovno odpiranje predstavništva na Irskem je v polnem teku, v nekaj tednih naj bi uradna Ljubljana tja že poslala odpravnika poslov. Prve informacije, da je njegov ameriški položaj negotov in bi lahko bil zamenjan, je pred kratkim objavil Dnevnik.
A zakaj predčasni odpoklic, če vemo, da redni mandat Vidoviču v ZDA - tja je bil napoten pod Cerarjevo vlado, ko je diplomacijo vodil Karl Erjavec, z mesta generalnega sekretarja MZZ - poteče prihodnjo pomlad? Več diplomatskih virov nam je dejalo, da z Vidovičevim delom prek luže ni bil najbolj zadovoljen nihče. Niti sedanja garnitura ministra Anžeta Logarja niti prejšnja Mira Cerarja. A to očitno ni zadosten razlog, da ne bi Vidovič še naprej ostal na veleposlaniškem položaju na tujem. Vendarle gre za izkušenega, pretkanega diplomata z močno politično zaslombo, nazadnje je bil ustanovni član SMC, stranke, ki je vodila Cerarjevo vlado, bila je v Šarčevi in je tudi koalicijski partner v tretji vladni posadki Janeza Janše. Že jeseni naj bi se na Vidovičevo mesto v Washington preselil Tone Kajzer, državni sekretar na MZZ, nekdanji veleposlanik na Finskem in Danskem. ​Postopki imenovanja novih veleposlanikov so do pridobitve agremaja države gostiteljice tajni, zato jih MZZ ne komentira. Veleposlanike sicer formalno postavi in odpokliče predsednik republike.

Ima Kacin kakšen dogovor?

Kajzer velja za dolgoletnega zaveznika in zaupnika Janeza Janše, neuradno se sliši, da je tudi v trenutni konstelaciji na MZZ nekdo, preko katerega ima premier kontrolo nad dogajanjem, tudi nad Logarjem. Je nedvomno proameriško usmerjen, Janševa vlada pa je večkrat v besedah in dejanjih potrdila, da se bo slovenska zunanja politika močneje naslanjala na transatlanstko partnerstvo. In tukaj Janša in MZZ na eni strani ter Vidovič na drugi gotovo niso bili povsem na isti valovni dolžini. Iz SDS je bilo marsikatero kritično o Vidoviču slišati že v času, ko je bila Janševa stranke še v opoziciji. Ena od zgodb, ki je dvignila kar nekaj prahu, je bila objava pisanja med Vidovičem in nekdanjo poslanko SMC Jasno Murgel, ki jo je slovenski veleposlanik med službenim obiskom v ameriški prestolnici napotil na javni prevoz, namesto da bi ga zanjo organiziralo veleposlaništvo.

Predčasne menjave so redke. A se dogajajo

Predčasne menjave veleposlanikov so v diplomaciji redke, nemalokrat pri državi gostiteljici ne pustijo najboljšega vtisa, pogosto so namreč povezane s političnimi ozadji ali pa aferami. A prav Vidovičev predhodnik v Washingtonu dr. Božo Cerar je bil eden tistih, ki sodijo med te. Cerarjeva vlada se je pomladi 2017 odločila za njegov predčasni odpoklic, uradno z razlogom, da je bilo v pripravah na odločitev arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško, ki se jo je tedaj čakalo, v ZDA čim prej treba poslati novega veleposlanika. ZDA pa naj bi bile pri implementaciji odločbe zelo pomembne. Cerarjev mandat se ni skrajšal bistveno, le za nekaj mesecev. Tudi Vidovič bo oddelal glavnino.

Se Tone Kajzer seli v Washington? Fotografija je arhivska, iz leta 2013, ko je s tedanjo hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić parafiral memorandum o soglasju med vladama Slovenije in Hrvaške o prenesenih deviznih vlogah Ljubljanske banke.
Arhiv Večera

Padli po aferah

Maja 2014 je Karl Erjavec odpoklical veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica. Erjavec je tedaj dejal, da je veleposlanik izgubil zaupanje, zato niso več izpolnjeni objektivni pogoji, da bi nadaljeval delo. Balažic se je znašel v aferi, ko se je na odprtju konzulata v Melbournu pojavil Nicholas Oman, pri čemer je prisotnost obsojenega pedofila razburila številne avstralske Slovence. Leta 2008 je bila s položaja v Sarajevu odpoklicana Nataša Vodušek, ki se je zapletla v prometno nesrečo, pri čemer naj bi bila pod vplivom alkohola. Po pravnomočno sodbi ljubljanskega okrajnega sodišča, ki jo je obsodilo zaradi povzročitve nesreče iz malomarnosti, je dobila odpoved. MZZ je zato tožila, a na koncu izgubila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta