Predsednik Pahor odprl zagatno iskanje novega šefa KPK. Po Štefanecu Štefanec ali ne?

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
15.11.2019 16:13

Predsedniku protikorupcijske komisije se šestletni mandat zaključi konec marca 2020. Javni poziv kandidatom in kandidatkam odprt do 13. decembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Štefanec
Robert Balen

Zadnji dan marca 2020 bo zadnji dan šestletke nekdanjega murskosoboškega odvetnika Borisa Štefaneca na čelu komisije za preprečevanje korupcije (KPK), zato je odprt javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednico oziroma predsednika. Izteče se v petek, 13. decembra.      
Predsednika KPK imenuje predsednik republike. A ne povsem samostojno. Ne more imenovati, če mu kandidata ali kandidatke ne predlaga posebna izbirna komisija. Predsednik republike Borut Pahor, ki je zdaj sredi svoje druge petletke v predsedniški palači, vse od imenovanja Borisa Štefaneca signalizira, da ga ta kadrovski postopek ne osrečuje: imenovati mora, a samo v okviru tega, kar predlaga komisija. Znano je, imenovanje Štefaneca je bilo kontroverzno, od prvega dneva na KPK pod Prekmurcem letijo očitki, da je samo še brezzobi tiger ... Zelo kmalu po imenovanju je moral Pahor že iskati nova namestnika predsednika, glasen je bil nekaj pozneje odhod Štefanečeve namestnice Alme Sedlar iz KPK. In tako naprej in tako naprej.

Generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač je na novinarski konferenci predstavljala postopek imenovanja (novega) predsednika KPK. 
Nik Jevšnik/STA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta