(Prejeli smo) Gradnja policijskega kompleksa Litostroj jug gre naprej (2)

DR
16.08.2023 15:52

Odgovor na članek Gradnja policijskega kompleksa Litostroj jug gre naprej. Gradbeno dovoljenje tudi za 70-metrsko stolpnico, objavljen v Večeru 4. 8. 2023

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renderska slika načrta novih prostorov notranjega ministrstva 
Renderska slika načrta novih prostorov notranjega ministrstva 
DSU

Novinarka Elizabeta Planinšič v članku navaja, da naj bi bil projekt preplačan za nekaj deset milijonov evrov. Odgovor: Članek v zvezi s preplačilom ne podaja argumentov, ki bi kakorkoli dokazovali ali vsaj utemeljevali, na čem očitana preplačila slonijo, zato tovrstne očitke zavračamo kot popolnoma neutemeljene. V zvezi z vrednostjo projekta in ceno najemnin pojasnjujemo, da se projektira po najsodobnejšem konceptu BIM, na podlagi katerega so prostorsko locirani in prešteti dobesedno vsi gradbeni elementi, iz katerih bodo stavbe zgrajene, vključno s strojnimi in elektro inštalacijami. Vrednost celotnih objektov je nato izračunana na podlagi seštetih elementov, pomnoženih s tržnimi cenami primerljivih elementov. Gre za izjemno natančno projektiranje, kjer večjih razlik zaradi zelo velike stopnje integracije projektiranja ne more biti. Cena izgradnje, ki jo bo DSU v javnonaročniških postopkih dosegel, bo nedvomno primerljiva s ceno, ki bi jo v podobnih postopkih dosegel MNZ, če bi investiral sam, saj bodo v razpisnih komisijah sodelovali tudi predstavniki MNZ. V zadnjem koraku bodo na podlagi doseženih vrednosti izgradnje pri izračunu končnih najemnih cen uporabljeni koeficienti, ki izhajajo iz cenitve pooblaščenega cenilca za primerljive tržne najeme poslovnih stavb. Gre skratka za zelo robusten proces izgradnje in najema, ki aktivno, ob visoki transparentnosti, preprečuje morebitne težnje po preplačanosti ali drugem negospodarnem obnašanju, ki so sicer tveganje pri vsakem projektu.

V članku je navedeno, da ministrstvo za notranje zadeve v nobeni od sklenjenih pogodb nima pridržane možnosti odkupa prostorov, ter tudi, da nima predkupne pravice. Odgovarjamo: V točki 10.2. Najemne pogodbe je podana možnost, da lahko MNZ kadarkoli v času trajanja najemnega razmerja poda pobudo za odkup predmeta najema kot celote ali v idealnem deležu, v točki 10.1. pa je MNZ pripoznana predkupna pravica. Pogodbena obveza iz Najemne pogodbe glede predkupne pravice je popolnoma jasna in za DSU zavezujoča. Novinarka navaja, da naj bi bila po mnenju revizorja še posebej problematična uporaba 28. člena Zakona o javnem naročanju, ki govori o in-house naročilu. Odgovor: DSU je v odzivu na notranjerevizijsko poročilo MNZ v aprilu 2023 zavrgel nekatere očitke, ki se pojavljajo v članku. V odzivu DSU v zvezi z in-house naročilom je navedeno: "DSU je že avgusta 2020 pridobil pravno mnenje, ki ga je izdelal doc. dr. Aleksij Mužina, ki je v svojem pravnem mnenju (Pravno mnenje o možnosti neposredne oddaje javnih naročil (organov) Republike Slovenije družbi D.S.U., d.o.o. - posebej o pogoju organizacijske odvisnosti) analiziral tudi evropske judikate. Iz omenjenega mnenja jasno izhaja, da je pri presoji treba upoštevati, da lahko obvladovanje izvršuje naročnik tudi prek druge pravne osebe, ki jo na enak način obvladuje naročnik. Omenjeno mnenje v zaključku navaja: "Vsled tega, da mora SDH, d.d., pri upravljanju naložb Republike Slovenije ravnati izključno v interesu Republike Slovenije in cilju zagotavljanja čim višjega donosa za Republiko Slovenijo lastnike zapisanega in izhodišča, da SDH, d.d., po zakonu zastopa interese Republike Slovenije, nimam strokovnega dvoma o tem, da je pogoj (vključno z razlago v sodni praksi do primera Porin kaupunki, z dne 18. 6. 2020), da 'naročnik odločilno vpliva na strateške cilje in pomembne odločitve odvisne pravne osebe in odvisna pravna oseba nima interesov, ki so v nasprotju z interesi naročnika, ki jo obvladuje' izpolnjen. Pri tem je tudi vseeno, ali oddaja javna naročilo Republika Slovenija preko svojih organov ali pa oddajajo javna naročila organi Republike Slovenije v širšem smislu, tj. osebe z lastno pravno subjektiviteto." Menimo, da je iz zgoraj zapisanega jasno, da v pogodbenem odnosu med MNZ in DSU v smislu uporabe 28. člena ZJN ni nič spornega, saj v celoti sledi ustaljeni evropski praksi, ki je bila ne nazadnje potrjena skozi sodno prakso. Novinarka v članku omenja, da naj bi se v prostore po končani gradnji preselili notranje ministrstvo, policija ter Sova. V zvezi s tem zanikamo trditve, da smo s Sovo podpisali kakršenkoli dogovor o gradnji in kasnejši vselitvi.

DSU vse od začetka projekta Litostroj jug svoje naloge izvaja zakonito in skrbno, zato v celoti zavračamo škodljiva namigovanja.

Špela Šifrer, DSU, d.o.o., oseba, odgovorna za odnose z javnostmi

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta