Preko spleta po telefon, uro in oblačila

Urban Červek Urban Červek
16.12.2018 18:47

V letu 2018 so slovenski potrošniki največ izdelkov na internetu iskali v kategorijah dom in vrt, računalništvo ter oblačila in obutev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kar 47 odstotkov Slovencev nakupuje v domačih spletnih trgovinah. 
Arhiv Večera

Raziskava o nakupnih navadah Slovencev v izvedbi podjetja Ceneje, ki upravlja slovenski portal za primerjalno nakupovanje Ceneje.si, in podjetja za trženjske raziskave Valicon je pokazala, da so v letu 2018 slovenski potrošniki največ izdelkov iskali v kategorijah dom in vrt, računalništvo ter oblačila in obutev. Kategorije, ki enakomerno rastejo, so avdio-video, računalništvo in telefonija. Največji preskok v primerjavi z lani pa se je zgodil v kategorijah pohištvo, orodje in stroji, oprema za dom, kuhinjski pripomočki, oblačila in obutev, športi na prostem in vodni športi, otroška oprema in vozički. Več kot pol milijona je bilo izbranih izdelkov znamk Samsung, Gorenje in Bosch.
"Spletno nakupovanje v primerjavi z nakupovanjem v fizičnih trgovinah že dolgo ni več marginalno. V nekaterih kategorijah je celo več kot tretjina vseh nakupov opravljenih po spletu, predvsem so to računalništvo (45 odstotkov), avdio in video (35 odstotkov) ter foto kategorija (35 odstotkov). Dom in vrt pa je kategorija, v kateri kupci iščejo največ informacij na spletu, nakup pa še vedno raje opravijo v fizičnih trgovinah. Velja še omeniti, da smo v Evropi zelo visoko po prodajnih površinah fizičnih trgovin na prebivalca, kar pomeni, da sta lahko splet in fizična trgovina zelo povezana v nakupnem procesu," je o odkritjih raziskave, v kateri so združili podatke več kot 80 milijonov ogledov izdelkov na Ceneje.si, povedal Darko Dujič, direktor družbe Ceneje, d.o.o. Prvi trije najbolj zaželeni izdelki po podatkih portala Ceneje.si so mobilna telefona Xiaomi Mi A1 64GB (5X) in Huawei P20 Lite 64GB DS ter pametna ura Samsung Gear S3 Frontier.
Pri spletnih nakupih imajo domači trgovci prednost, saj kar 47 odstotkov Slovencev nakupuje v domačih spletnih trgovinah, kar je približno enako kot v prejšnjih letih. Število tistih, ki večino nakupov na spletu naredijo v tujih spletnih trgovinah, pa v Sloveniji znaša le 18 odstotkov. Po podatkih raziskave je v Sloveniji 44 odstotkov spletnih nakupov opravljenih pri petih največjih spletnih trgovcih. Le 12 odstotkov nakupov pa je bilo opravljenih pri globalnih trgovcih, kot so Amazon, Ebay ali Aliexpress, medtem ko ta delež na Hrvaškem že dosega skoraj 20 odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta