(PREVERILI SMO) Hojs izpostavlja petkova kolesarjenja, pa se okužbe res širijo tudi na protestih? NIJZ odgovarja ...

DR
09.10.2020 13:56

Notranji minister Aleš Hojs je včeraj napovedal precej bolj oster nadzor policije ob petkovih protivladnih protestih na kolesih. Vse skupaj je argumentiral z besedami, da je policija do zdaj precej tolerirala protestnike, ki naj bi najbolj grobo kršili odlok vlade o prepovedi množičnega zbiranja na javnih krajih. Zato smo NIJZ vprašali, koliko prenosov okužb so zaznali med protestniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranji minister Aleš Hojs
Andrej Petelinšek

Na včerajšnji novinarski konferenci je notranji minister Aleš Hojs dejal, da bo pristop policije do vseh kršiteljev novega odloka o prepovedi zbiranja na javnih krajih "precej strožji, precej drugačen, kot smo bili navajeni v preteklosti". "Če smo v preteklosti petkove kolesarje in vse tiste, ki so pravzaprav mesece kršili ta odlok, spremljali relativno stoično, brez nekih velikih intenzitet v smislu legitimiranja, izdajanja ali napotitve inšpektoratu za zdravstvo, naj napovem, da bo od jutri naprej to drugače. Glede na številke, ki ste jih videli na 'slajdih', je zadeva z okuženostjo znotraj naše države izredno resna. Danes popoldne se bodo še posebej sestali predstavniki zdravstvenega inšpektorata in predstavniki naše policije za bolj striktno izvajanje kontrole na terenu. Seveda v tej smeri si mislim, da je prav, ne smemo si zatiskati oči, da so bila ravno ta petkova kolesarjenja, če temu tako rečem, ena najbolj evidentnih in grobih kršitev skozi ves čas zadnjih treh, štirih mesecev. Tega, kar bi pravzaprav ti, ki so se tega udeleževali, morali upoštevati, tega niso upoštevali. Od jutri naprej torej lahko pričakujejo, da bo policija identifikacijo in kaznovanje izvajala mnogo mnogo bolj striktno." 

Kasneje je odgovoril še na novinarsko vprašanje, ali obstajajo podatki, koliko ljudi se je okužilo na petkovih kolesarskih protestih. "Sam ne razpolagam s temi podatki. To bodo verjetno v naslednjih dneh lahko posredovali epidemiologi, je pa nedvomno dejstvo, da je Ljubljana, torej prestolnica, ena od tistih na špici z okuženostjo, morda je v tem trenutku glede na število prebivalcev pred njo samo še Črna ali pa kakšna taka manjša občina. Torej Ljubljana je s tega vidika kritična," je povedal. 

Eden izmed petkovih protestov pred Trgom republike
Robert Balen

Danes smo na NIJZ poslali naslednja vprašanja:

- Koliko okužb ste zaznali med udeleženci petkovih protivladnih protestov na kolesih v Ljubljani?

- Ali na podlagi dejanskih podatkov lahko zaključite, da se je na petkovih protivladnih protestih v Ljubljani širil novi koronavirus?

- Koliko prenosov okužb na teh protestih ste zaznali?

- Kje v Ljubljani so največja žarišča širjenja novega koronavirusa?

- Je Ljubljana res glede na število prebivalcev najbolj problematična glede širjenja novega koronavirusa?

- Katera mesta so morda pred njo glede ogroženosti?

Odgovorili so nam zgolj z eno povedjo: "Epidemiološka služba NIJZ v okviru epidemiološkega poizvedovanja teh podatkov ne zbira."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta