Pri Janši ne vedo za Galetov poziv

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
28.04.2020 20:30

Vlada bo jutri razpravljala o poročilih pristojnih ministrstev glede zaščitne opreme. V kabinetu premierja Janeza Janše medtem zavračajo, da bi sredi aprila prejeli pozive Ivana Galeta, a bodo "pošto ponovno preverili"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministra Počivalšek in Tonin zanikata očitke o vpletenosti v nabave zaščitne opreme, premier Janša se do medijskih razkritij v javnosti ni opredelil. 
Robert Balen

Pristojna ministrstva so pripravila poročila o zagotavljanju osebne zaščitne opreme v času epidemije in o stanju opreme ob primopredajah ob nastopu vlade. Ta bo poročila obravnavala predvidoma jutri, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Gre sicer sklepati, da bo del poročil namenjen stanju z zaščitno opremo ob nastopu Janševe vlade, od koder so večkrat prišli očitki o praznih skladiščih na račun nekdanjega premierja Marjana Šarca.
Za poročila katerih resorjev gre, nam iz vladnega urada za komuniciranje niso pojasnili, je pa minister Zdravko Počivalšek dejal, da so na gospodarskem ministrstvu pripravili poročilo za obravnavo v vladi in to dopolnili s poročili ministrstev za zdravje, za zunanje zadeve in za obrambo ter zavoda za blagovne rezerve. Pojasnil je, da poročilo zajema razvoj dogodkov od 27. februarja, ko je prejšnja vlada dala nalog zavodu za blagovne rezerve, da se sprostijo obstoječe zaloge. Nadalje še, da natančno opisujejo dogajanje med 13. marcem in 10. aprilom, ko je bila "strahovita kriza glede pomanjkanja zaščitnih sredstev", pa tudi dogajanje po 10. aprilu, ko so "lažje dihali".
"Nismo se vtikali v izbor dobaviteljev"
Vladno poročilo bodo sicer poslali v obravnavo državnemu zboru, po napovedih obrambnega ministrstva Mateja Tonina tudi vsem pristojnim organom pregona. Na razkritja o domnevnih spornih praksah v nabavah opreme se je poleg Počivalška odzval tudi Tonin, oba sta očitke zanikala. Danes tako Počivalšek znova: "Ministrstvo za gospodarstvo in jaz se nisva vtikala v izbor dobaviteljev, smo pa izvajali aktivnosti, da se te pogodbe, ki so jih podpirali, realizirajo," je pojasnil. Ob tem je hkrati puščico poslal proti uslužbencu zavoda Ivanu Galetu, ki da je podpisal večino pogodb in bo moral "pojasniti vsaj tri pogodbe". Pri tem je minister dodal: "Tukaj so dokumenti o vplivanju na medresorsko delovno skupino, da se izbere eno konkretno podjetje."
Medtem se v javnosti glede medijskih razkritij ni opredelil premier Janša. V kabinetu ob tem pojasnjujejo zgolj, da je premier v zvezi s tem na twitterju že zapisal pričakovanja glede priprave in dopolnitve poročil pristojnih ministrstev, s čimer da bo nadalje v državnem zboru mogoča celovita obravnava.
Gale: Bilo je tako, kot bi govoril steni
V začetku tedna pa je završalo, ko se je na družbenih omrežjih oglasil namestnik nekdanjega direktorja zavoda za blagovne rezerve Gale. Ta je po pričevanju na javni televiziji o domnevnih pritiskih pridobil podporo velikega deleža slovenske javnosti, že samo v facebook skupini je doslej zbranih skoraj 60 tisoč podpornikov. Gale je v ponedeljek sporočil, da se je že 15. aprila želel sestati s premierjem in mu povedati o spornih nabavah, Janša pa da se na poziv ni odzval. "Ravnokar sem na TV SLO slišal, da predsedniku Vlade RS ni znano, da bi ga skušal kontaktirati. To je laž! V prvi vrsti sem se želel z njim sestati, da ga seznanim z grožnjami ministra Počivalška o nameri za razrešitev takratnega direktorja Zakrajška pa tudi z lažnimi obtožbami zoper mene, ki sem ves čas opozarjal na nepravilnosti. Pri ministru nisem uspel in je bilo tako, kot bi govoril steni," je zapisal Gale in hkrati v dokaz priložil kopijo poslanih elektronskih sporočil. Iz kabineta predsednika vlade so nam sporočili, da premierju ni znano, da bi bil Gale poskušal stopiti v stik z njim. Ob tem so pojasnili še: "Ker na elektronski naslov predsednika vlade prihaja dnevno tisoče sporočil, bomo pošto ponovno preverili."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta