Pričakovali smo sproščanje pogoja PCT, sprostitve glede števila ljudi na prireditvah in daljši obratovalni čas gostinskih lokalov, a za zdaj so ukinili le karantene

Vida Božičko Vida Božičko
19.02.2022 06:00

Nekateri predstavniki vlade so odpravljanje ukrepov želeli pospešiti. Ker ni bilo soglasja, niso sprostili ničesar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada je včeraj prekinila točko o sproščanju ukrepov, napoveduje nov krog pogovorov s stroko. 
Andrej Petelinšek

Vlada je že za četrtek napovedovala sejo vlade, kjer naj bi razrahljali prve protikoronske ukrepe in pojasnili natančno časovnico nadaljnjih sproščanj. Kasneje je tudi premier Janez Janša na twitterju zapisal, da bo "v naslednjih dneh in tednih skladno z izboljšano epidemiološko situacijo odpravljena ali zrahljana večina epidemioloških ukrepov". A kljub napovedim sproščanj nismo dočakali niti po četrtkovi in niti po včerajšnji seji vlade.

Konec karanten

Kot je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, se kljub vse boljši epidemiološki sliki sproščanje ukrepov še ni začelo. "Kot smo vam sporočili že v torek, sem vladi prenesel stališče širše stroke glede prilagajanja ukrepov. Na vladi smo se strinjali, da bomo ukrepe sproščali previdno in postopoma," je na tiskovni konferenci uvodoma povedal Poklukar. "V skladu s priporočili NIJZ se ljudi, ki so bili v visoko tveganem stiku, od sobote ne bo več napotovalo v karanteno," je naznanil in pojasnil, da se bo s tem ukinilo iskanje stikov pri epidemiološki službi NIJZ in napotitev v karanteno na domu za splošno prebivalstvo. Navedene predloge je v torek po posvetu širše zdravstvene stroke predstavil epidemiolog Mario Fafangel. Pojasnil je, da karantena ni primerna za to epidemiološko stanje, saj ni več učinkovita. Obveščanje o rizičnem stiku bo zdaj na nivoju okuženega. Ostaja tudi delujoča aplikacija. "Če bo posameznik v rizičnem stiku, naj se opazuje in redno samotestira. Tisti, ki zbolijo, pa naj še naprej ostanejo doma," je pojasnil Fafangel.

Poklukar je še dodal, da je bila glede drugih sprememb na seji sicer opravljena široka razprava, a da odločitev glede sproščanja kljub hitremu izboljšanju epidemioloških razmer niso sprejeli. Zaradi potreb po dodatnem usklajevanju so sejo namreč prekinili. "Glede na hitro spreminjajoče se epidemiološke razmere bomo opravili še en krog posvetovanj s stroko in tudi znotraj vlade," je še dejal, a natančnega dne, kdaj naj bi pričakali dodatna sproščanja, še ne pozna.

Še vedno brez sproščanja

"Ukrepe sproščamo preudarno, zavedam pa se, da si vsi čim prej želimo stare normalnosti. V tem obdobju prosim za veliko potrpljenja in razumevanja. Vsem državljankam in državljanom se zahvaljujem za sodelovanje v zadnjih 23 mesecih, ko ste se skupaj z nami trudili, se prilagajali in enotno pomagali pri obvladovanju virusa," je sklenil Poklukar.

Spomnimo, da so bili sicer na mizi predlogi o ukinitvi pogoja PCT v trgovinah, bankah, na pošti in v javnem prometu. Omenjal se je tudi predlog, da PCT ne bi bil več pogoj na terasah gostinskih lokalov in da bi lokali lahko po novem obratovali do polnoči. Minister Poklukar je še v začetku tedna omenjal, da se bodo do petka spremenile tudi številke glede dovoljenega števila obiskovalcev na športnih in kulturnih prireditvah. Zdaj je dovoljeno število 750. Kasneje naj bi postopoma odpravili še druge ukrepe. Do konca februarja naj bi ukinili obvezno samotestiranje zaposlenih v službi, kasneje bi sproščali pogoj PCT še v storitvenih dejavnostih.

Kaj je razlog, da teh sproščanj ni bilo? V četrtek naj bi se zapletlo zaradi zahtev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki si želi širšega rahljanja ukrepov, kot so ga v torek na posvetu na Brdu pri Kranju predlagali predstavniki zdravstva. Omenjal je tudi odprtje nočnih klubov in ukinitev PCT-pogoja v storitvenih dejavnostih. Na vprašanje, ali je bil tudi tokrat razlog za nesprejetje sprostitev nezadovoljstvo gospodarskega ministra, pa je zdravstveni minister Poklukar odgovoril, da so bili v okviru razprave podani številni predlogi. Spomnimo, da je zraven gospodarskega ministra strategijo popolnega sproščanja v sredo javno podprl tudi notranji minister Aleš Hojs. "Bilo je kar nekaj predlogov, da časovnico pospešimo. Iz tega razloga nismo prejeli končne odločitve," je pojasnil še minister Poklukar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta