Primerjali smo cene šestih trgovcev: Po zadnji podražitvi naftnih derivatov rezervoar dizla tik pod 70 evri

05.10.2021 13:46
Koliko morajo vozniki odšteti za 95-oktanski bencin in dizel, smo preverili pri šestih trgovcih in izračunali, čigav bencinski servis se najbolj splača obiskati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Če smo konec februarja letos pisali, da se rezervoar dizla približuje 60 evrom, je po zadnji podražitvi naftnih derivatov za 50-litrski rezervoar dizla treba pri trenutno najdražjih ponudnikih odšteti nekaj manj kot 70 evrov. 69,6 evra, če smo natančni. Po ceni 1,392 evra za liter boste dizel namreč natočili pri trgovcih OMV in Petrol. Zadnja podražitev naftnih derivatov bo po žepu najbolj udarila lastnike dizelskih vozil, 95-oktanski bencin se je podražil za manjši znesek in ostaja cenejši od dizla.

Oktobra lani je bilo treba za liter 95-oktanskega bencina in dizla odšteti en evro. Po liberalizaciji reguliranih cen naftnih derivatov v državi pa smo priča rednim prilagoditvam prodajne cene, večinoma navzgor. Rast bencina v letu dni znaša od 23,6 do 30,4 odstotka, odvisno od ponudnika, rast dizla pa od 31,4 do 39,2 odstotka.

Večer

Primerjali smo cene šestih trgovcev, ki jih spremljamo (Petrol, OMV, MOL, Agas Maribor, Discont Oil ter FE Avanti) in ugotovili, da  se trenutno najbolj splača 95-oktanski bencin natočiti na bencinskem servisu Discont Oila. Tam bodo vozniki za poln rezervoar odšteli 61,8 evra, pri najdražjih ponudnikih pa 3,4 evra več, torej 65,2 evra.

A če se cene rezervoarja bencina še gibljejo v okolici dobrih šestdesetih evrov, bodo uporabniki vozil z dizelskimi motorji morali nekoliko globlje seči v denarnico. Med 65,7 in 69,6 evra stane 50 litrov dizla, najcenejši ponudnik je tudi v tem primeru Discont Oil v Mariboru. 

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) na svoji spletni strani redno spremlja cene goriv po Evropi. Cene so seveda zelo različne, prav tako je zanimivo, da je v nekaterih državah cena dizla višja od cene bencina, v drugih pa nasprotno. 

Pri Petrolu pojasnjujejo, da se cene pogonskih goriv oblikujejo prosto, glede na cene naftnih derivatov na svetovnih borzah in razmerju med dolarjem in evrom, upoštevaje vse državne davčne obremenitve in takse, ki pomembno vplivajo na zviševanje cen v zadnjem obdobju. "Za potrošnike prosto oblikovanje cen pogonskih goriv pomeni možnost proste izbire naftnega trgovca, saj je konkurenca na slovenskem trgu zadovoljiva z več prodajalci goriv. Nakupna odločitev in odločitev za postanek na določenem bencinskem servisu je tako popolnoma v rokah kupcev in njihovih preferenc ter cenovne elastičnosti," so zapisali.

Članice razširjene skupine držav proizvajalk nafte Opec+ so se sicer v ponedeljek odločile, da kljub pomanjkanju črnega zlata na svetovnem trgu ne bodo dodatno povečale proizvodnje, cene nafte so posledično že zrasle, dodatno bi se lahko okrepila še inflacija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.