Priprave SDS na evropske volitve: Šuhel namesto Zvera? Janša to zanika. Kje vidi Kanglerja in Hojsa?

DR
05.02.2024 14:32

SDS pred finišem potrditve liste za evropske volitve, ki so junija. Kakšne bodo končne kadrovske odločitve?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in Milan Zver sta dolga politična sopotnika.
Andrej Petelinšek

Izvršilni odbor SDS bo jutri odločal o kandidatni listi stranke za junijske evropske volitve in po neuradnih informacijah revije Reporter na njej ne bo evropskega poslanca Milana Zvera. Pri Janezu Janši naj bi stavili na Petra Šuhela, ki je bil nekoč Zverov asistent v Bruslju, v zadnji Janševi vladi pa šef kabineta premierja. Šuhel in Janša sta na omrežju X informacije to vmes zanikala, prvak SDS je to označil "kot laž".

Nosilka liste naj bi bila ostala Romana Tomc. Tretje mesto naj bi čakalo poslanko v slovenskem parlamentu Anjo Bah Žibert. Mesto naj bi se našlo tudi za štajerskega poslanca Franca Breznika pa za Zalo Tomašič, ki je hči Borisa Tomašiča, direktorja Nove24TV in voditelja oddaje Kdo vam laže na tej televiziji. Reporter navaja še vodjo poslanske skupine SDS v državnem zboru Jelko Godec in poslanca Branka Grimsa.

Franc Kangler vodi mariborski SDS.
Igor Napast

Kaj pa nekdanji mariborski župan in nato v Janševi vladi državni sekretar Franc Kangler, ki je svojo stranko pridružil Janševi in vodi SDS v Mariboru? Po informacijah Reporterja se bo moral zadovoljiti z repom kandidatne liste, tako kot bivši notranji minister Aleš Hojs. Razlog naj bi bil, da ju vodja opozicije bolj potrebuje doma kot v Bruslju. Na kandidatni listi za evroparlament naj bi vendarle pristala zaradi minulih zaslug.   

SDS na evropskih volitvah pričakuje štiri poslanska mesta od devetih, kolikor jih po novem razrezu pripada Sloveniji. In evropske volitve so tiste, kjer se lahko vrstni red kandidatov na volilni dan tudi povsem premeša, ker volivci lahko oddajo tako imenovani preferenčni glas, kar na volitvah v DZ še vedno ni mogoče. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta