Prof. dr. Veljko Vlaisavljević: "Gledali so nas kot trčene čudake"

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
19.07.2019 17:45

Kako se "prvih" spominja pionir zunajtelesne oploditve z biomedicinsko pomočjo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ob vsaki novi metodi so strahovi, pri naši prvi nosečnici pa toliko bolj, ker sta bila na poti dvojčka."
Igor Napast

"Vaša" prva otroka, spočeta v postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP), jutri praznujeta 30. rojstni dan. Bom vprašala po "športno": Kakšni so vaši občutki, ko se spomnite tistega časa?
"Z današnjega zornega kota je tisto dogajanje preprosto neopisljivo in občutki, ko se spomnim začetka, zelo nenavadni. Danes so metode OBMP že rutina in je samo v Evropi po podatkih iz lanskega leta 1700 centrov za zdravljenje neplodnosti z OBMP, takrat pa jih je bilo na svetu le nekaj deset, zato se zdi takratni uspeh še toliko večji. Bilo je naravnost čudežno. Tako nisem čutil samo jaz, tako je čutil cel tim - skupaj smo pisali to zgodbo. Spominjam se - ne le za prvo, ampak za vsako deseto nosečnost smo šli ven, imeli interna praznovanja ... Spomnim se še, da smo praznovali rojstvo 500. otroka, deklice Vite, po tem pa smo šteli samo še v tisočih ...
Pred nekaj tedni sem bil na evropskem kongresu reproduktivne medicine na Dunaju, ki ga organizira Evropsko združenje za humano reprodukcijo in embriologijo (ESHRE), v katerem sem še zmeraj zelo aktiven - na kongresu je bilo enajst tisoč udeležencev. Moja članska izkaznica v združenju ima številko 129, danes pa je v njem dvanajst tisoč članov. Ko smo začenjali razvoj metod OBMP, skorajda nihče ni verjel vanje, IVF kot osnovna metoda zdravljenja neplodnosti je bila pojmovana malone kot mejna medicina. A se je v naslednjih letih izpisala revolucionarna zgodba, ki ji v medicini težko najdemo primerjavo in ki jo danes spremlja tudi obsežna industrija. Nekoč pa smo vedeli ime vsakega proizvajalca potrebne opreme za postopke OBMP, vsakega smo osebno poznali - ne glede na to, ali je prihajal iz Evrope ali iz Avstralije, tako redki so bili."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta