Protikorupcijska komisija prednostno odloča o primeru Andreja Graha Whatmougha

Miha Raičevič Miha Raičevič
30.11.2022 14:00

Komisija za preprečevanje korupcije prednostno obravnava sodelovanje generalnega direktorja RTV Slovenija v referendumski kampanji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalni direktor RTV Sloveija Andrej Grah Whatmough se je pred referendumom o zakonu o javni radioteleviziji aktivno vključil v kampanjo.
Robert Balen

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je 4. novembra dobila prijavo zaradi sodelovanja generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha v referendumski kampanji. Pred dvema tednoma je pravosodno ministrstvo ocenilo, da pri udeležbi Graha Whatmougha v organiziranju referendumske kampanje obstaja podlaga za morebitno nasprotje interesov. 

RTV Slovenija mora v skladu s svojim poslanstvom javnega zavoda nepristransko in objektivno poročati tudi o materiji, ki se v okviru referendumske kampanje nanaša na položaj samega javnega zavoda, prav tako mora dati na razpolago del programskega časa za namen referendumske kampanje, so zapisali na pravosodnem ministrstvu. V skladu s pravili RTVS za izrabo programskega časa za predstavitev mnenj o vprašanju zakonodajnega referenduma, ki jih je izdal generalni direktor RTVS, tudi o ugovorih o morebitnih nepravilnosti pri njihovem izvajanju odloča generalni direktor RTVS. "Glede na navedeno ocenjujemo, da obstaja podlaga za obstoj okoliščin možnega nasprotja interesov," je pravosodno ministrstvo še zapisalo v mnenju, za katerega jih je sicer ministrstvo za javno upravo zaprosilo na prošnjo Sindikata novinarjev Slovenije. 

Ministrstvo je v izdanem mnenju zapisalo, da mora uradna oseba, ki nima nadrejene osebe oziroma predstojnika, o možnem obstoju okoliščin nasprotja interesov v petih dneh obvestiti KPK, ki nato odloči o obstoju oziroma neobstoju nasprotja interesov ter o načinu izognitve temu.

Na KPK so nam pojasnili, da primer obravnavajo prednostno. Za zdaj vodijo postopek predhodnega preizkusa prijave, kar pomeni, da pridobivajo relevantno dokumentacijo, preverjajo vsa dejstva in okoliščine primera in ugotavljajo, ali gre za sum kršitev določb iz njihove pristojnosti. Več informacij pa za zdaj ne morejo podati. 

RTVS: Vlada ni preverila dejstev

Zaradi mnenja pravosodnega ministrstva je odgovorna urednica informativnega programa na TV Slovenija Jadranka Rebernik preklicala vabilo Grahu Whatmoughu za predreferendumsko soočenje o zakonu o RTV Slovenija. RTV Slovenija je v sporočilu za javnost, ki je bilo objavljeno 17. novembra, zapisalo, da ministrstvi (za pravosodje in za javno upravo) nista predhodno pri RTV Slovenija preverili, katera dejanja so bila morebiti opravljena v izogib nasprotja interesov.

Zapisali so še, da se je Grah Whatmough izločil iz vseh morebitnih postopkov, povezanih s katerokoli referendumsko kampanjo, pooblastila pa prenesel na pristojne službe. Hkrati pa so v odzivu opozorili, da sta ministrstvi s "svojim ravnanjem nedopustno posegli v kampanjo" in da nista "zagotovili nevtralnega odnosa do referendumske kampanje" ter da sta kršili "ustavno pravico do izjave".

V odzivu na to izjavo je pravosodno ministrstvo zapisalo, da izdano mnenje ministrstva ni pravni akt in da je zato izjava zavajujoča. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta