Prve zlorabe in zavajajoči oglasi: Vsako razkužilo ni učinkovito

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
10.03.2020 20:29

Prepričali smo se, da je razkužilo težko dobiti, pojavili pa so se prve zlorabe in zavajajoči oglasi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umivanje in razkuževanje rok sodita med zelo učinkovite ukrepe proti širjenju bolezni. 
Andrej Petelinsek

"Pri nas prodajamo samo razkužila, ki vsebujejo najmanj 60 odstotkov etanola, ne tako kot v nekaterih trgovinah, kjer prodajajo povsem neustrezna razkužila," odgovori farmacevtka, ko pridem na vrsto v eni od ljubljanskih lekarn v središču mesta, kjer želim kupiti razkužilo z določenim odstotkom alkohola. Vsi, ki so bili v vrsti pred mano, so prišli z istim ciljem. V lekarni so ga ta dan k sreči imeli več vrst, tako v razpršilu kot tekočino in v obliki dezinfekcijskih robčkov. A farmacevtki v prvi in tudi drugi lekarni, ki smo jo obiščemo kasneje, odkrito priznata, da nimajo zadostnih zalog. "To, kar vidite za mano, smo dobili danes in najbrž jih bomo do jutri že prodali," je z roko pokazala proti škatlam z razkužili. "Ne vemo, ne kdaj ne koliko novih zalog bomo dobili. Prejšnji teden smo bili pol tedna brez razkužil," še pove.

Mask ni bilo

V lekarni imajo kar postavljeno obvestilo, s katerim obveščajo, da so zaščitne maske vseh vrst v njihovih enotah pošle. "Trudimo se, da bi jih dobili pri različnih dobaviteljih, a za naročila trenutno niso na voljo," še sporočajo.

Časovnica, koronavirus, 11. marec
Večer

Na trgu lažni izdelki

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da mora razkužilo, da je učinkovito, vsebovati vsaj 60 odstotkov etanola. Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso primerna za razkuževanje rok, dodajajo.
To je še posebej dobro vedeti, saj so se na trgu že pojavili izdelki, ki jih proizvajalci ali dobavitelji tržijo kot razkužila za roke, pa ne vsebujejo niti odstotka alkohola. Na enega od teh, in sicer izdelek Powersept, ki ga prodajajo celo na Petrolovih bencinskih črpalkah, medtem ko je v njihovi spletni trgovini zaradi pomanjkanja zalog že pošel, je opozoril portal Necenzurirano.si.
Omenjeno razkužilo, ki ga na slovenskem trgu distribuira podjetje Natura Tim, oglašujejo "kot bolj učinkovito od običajnih razkužil" in kot "učinkovito v boju proti koronavirusu", pa čeprav v njem ni niti grama alkohola. Vsebuje pa po navedbah proizvajalca vodikov peroksid in srebrov nitrat. Ob tem nekateri mediji objavljajo tudi zavajajoče članke, na kar je na twitterju opozoril Univerzitetni klinični center v Ljubljani. Ta je nato eno od komercialnih radijskih postaj pozval, naj lažno novico, v kateri so trdili, da naj bi priporočila, kako se obraniti pred okužbo, pridobili iz Reševalne postaje UKC Ljubljana, umaknejo. "Ne nasedajte neresničnim informacijam," so pozvali javnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta