Prvo cepivo proti novemu koronavirusu tudi za Slovenijo dostopno že to jesen? Na Hrvaškem trdijo, da so ga že rezervirali

Miha Raičevič Miha Raičevič
10.08.2020 11:50

Medtem ko naj bi bili Američani in Rusi že blizu cepiva proti novemu koronavirusu in se Hrvaška hvali, da ima že rezerviranega, smo povprašali, kako je s tem v Sloveniji. Prve količine bi lahko bile dostopne že kmalu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Slovenija pri iskanju cepiva proti novemu koronavirusu​ sodeluje v iniciativi Evropske komisije, s katero je predlagan skupen pristop EU v pogajanjih s predstavniki proizvajalcev obetavnih cepiv. Namen tega je okrepiti pogajalsko moč s proizvajalci, doseganje najnižjih cen ter ostalih pogojev ob odgovornosti za varna, učinkovita in kvalitetna cepiva, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. 
"Trenutno je v postopku kliničnih preizkušanj več obetavnih cepiv in pričakuje se, da bodo prve količine dostopne že to jesen oziroma najpozneje do zaključka leta 2020, nekatera pa šele tekom leta 2021," so zapisali. 
Komisija bo v imenu držav članic sklenila pogodbe s proizvajalci najbolj obetavnih cepiv v obliki sporazuma za vnaprejšnji nakup v okviru instrumenta predhodnega javnega naročila (APAs) in s tem rezervirala potrebne količine cepiv za vsako izmed držav članic EU – torej tudi za Slovenijo. S tem bo za vse članice Unije zagotovljena enaka možnost za čim hitrejši dostop cepiv, ki bodo v danem trenutku izpolnila vse pogoje za preskrbo EU trga, so pojasnili na ministrstvu. 
Obetavna cepiva se sicer delijo v tri skupine: vektorska cepiva, rekombinantna proteinska cepiva/komponentna cepiva ter kot tretja so najbolj inovativna cepiva na osnovi mRNA. Trenutno se še več proizvajalcev cepiv pogaja s predstavniki Evropske komisije in še vedno ni mogoče z gotovostjo trditi, s katerimi od teh bo komisija najprej podpisala pogodbo. 

​Hrvaška že rezervirala cepivo?

Pretekli teden pa je hrvaški spletni portal Index objavil članek, v katerem je navedel besede ministra za zdravje Vilija Beroša, da je Hrvaška že rezervirala milijon in pol odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu. Podpisala naj bi celo že pogodbo o dobavi, ko bo cepivo na voljo. In tudi prvi mož Hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak je dejal, da bo Hrvaška ena izmed prvih držav, ki bodo dobile cepivo.
V uredništvu Indexa so dobili dokument, ki naj bi razkrival, s kom so se hrvaški vodilni predstavniki pogovarjali in katere možnosti so imeli na mizi. Ena med njimi je COVID-19 Vaccines Global Access (COVAX), gre za mehanizem, ki ga zagotavlja Zavezništvo za cepljenje (Gavi), z njim pa želijo zagotoviti hiter, pošten in pravičen dostop do cepiva po vsem svetu.  
Slovensko ministrstvo smo prosili, če lahko komentira ta zapis, a so nam odgovorili, da ga ne morejo, so pa pojasnili: "Ena od pomembnih zavez v skupnih aktivnostih je, da nobena od držav članic EU ne vodi ločenih pogajanj s proizvajalci cepiv glede preskrbe s cepivi (znanstvene prezentacije so dovoljene), ker bi se s tem znatno oslabila pogajalska moč EK tako glede cen kakor tudi glede drugih pogojev preskrbe. Slednje velja za vse članice EU, tudi za Hrvaško."

Andrej Trampuž je optimist

"Pri cepivu imamo nekaj optimističnih novic," pa je v pogovoru za javni radio Prvi povedal slovenski infektolog Andrej Trampuž z berlinske Klinike Charite. Razvitih naj bi bilo več cepiv, ki naj bi bila hkrati tudi varna in, kot kažejo rezultati tretje faze, tudi učinkovita. "Sam sem optimist, da bomo imeli v začetku naslednjega leta že cepivo in na ta način rešili to situacijo," je med drugim povedal in pozval vse, da dokler cepivo ne bo na voljo, dosledno nosijo zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih, skrbijo za higieno rok in zadostno socialno distanco.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta